IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите за зимно поддържане на пътищата трябва да са готови на 1 ноември

През тази година със средства от бюджета са ремонтирани над 650 км пътища за 400 млн. лева

14:03 | 24.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Фирмите за зимно поддържане трябва да са готови до 1 ноември. Дотогава те трябва да са осигурили всички необходими химикали за зимна обработка на пътищата, тъй като се очаква влошаване на времето.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция за готовността за зимно поддържане на пътищата, предава БТА.

Данните показват обаче, че в много от областите няма достатъчно сол и пясък за зимното поддържане. В Перник, Видин и Пловдив количествата сол са под 30% от необходимите за сезона, а в София град, София област, Перник, Велико Търново, Добрич, Смолян и Кърджали положението е подобно за количествата пясък.

Павлова допълни, че са сключени договори за поддържане на пътищата във всички области на страната. Необходимите машини за целта са почти 3 100.

Според Павлова най-голямото предизвикателството през тази зима ще е за пътуващите по магистрала "Хемус" заради ремонтите, които ще продължават до края на пролетта на 2017 г. Всички ремонти ще продължат, докато времето позволява, с изключение на работите в тунелите "Витиня" и "Ечемишка".

При обилен сняг магистралата ще се затваря за почистване, като постоянно ще се отбиват тежкотоварните превозни средства по обходни пътища, допълни тя.

Председателят на управителния съвет на агенцията "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров съобщи, че през следващата седмица ще има регионални междуведомствени срещи за проверка на готовността на техниката за посрещането на зимата. Той напомни, че зимното почистване през миналата година струваше над 60 млн. лева, а индикативният бюджет за тази дейност всяка година е около 65 млн. лева.

Министър Павлова отчете още, че тази година са направени ремонти на над 650 километра пътищата от националната пътна мрежа с целево финансиране от държавния бюджет. Правят се и ремонти на мостове, виадукти, тунели, малки и големи съоръжения.

През 2016 г. са били инвестирани 400 млн. лева в ремонти. Почти две трети от средствата са насочени към ремонти на пътища в Северна България.

Най-голяма част от парите са били за ремонт на пътния участък Видин-Враца, сериозни инвестиции има в област Разград и в населените места около Разград, отбеляза министър Павлова.

Тя обвърза тези инвестиции с продажбите на винетки, приходите от които брутно към 15 октомври са около 300 млн. лева. Според статистика, оповестена от министъра, има увеличение в броя на продадените винетни стикери. До 15 октомври са продадени над 5,8 млн. броя, като седмичните стикери са над 2,2 млн., а месечните са 366 хил. при 199 хил. броя през 2015 г.

В отговор на въпрос министър Павлова съобщи, че промяна в цената на винетките няма да има, а след въвеждането на тол системата, което се очаква да стане през 2018 г., ще има различно ценообразуване на преминаването по пътищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още