IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имамът Ахмед Муса е обвинен като водач на група за радикален ислям

Това не е клетка на ИД, но можеше да бъде, коментира председателят на ДАНС Владимир Писанчев

18:01 | 26.11.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Имамът Ахмед Муса е обвинен като водач на група за радикален ислям

Задържаният при мегаакцията на ДАНС, МВР и прокуратурата ходжа Ахмед Муса Ахмед се сдоби с официално обвинение от Окръжната прокуратура в Пазарджик.

То е за организиране на престъпна група за проповядване на антидемократична идеология и за пропагандиране и възхваляване на война, предаде Dnes.bg.

Ахмед остава в ареста за 72 часа. Той е с 4-годишна присъда за проповядване на радикален ислям, която се обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

Мащабната антитерористична акция на ДАНС, МВР и прокуратурата се проведе вчера в 5 български града – Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Харманли и Смолян. При нея  бяха задържани 26 души, претърсени бяха жилища, религиозни училища и други помещения.

Общо седем души са обвинени за участие в престъпна група срещу републиката, оглавявана от имама на Пазарджик, съобщи прокуратурата в сряда.

При обиските са иззети множество "рекламни материали” на екстремистката групировка "Ислямска държава“ – снимки и знамена, фланели, ленти за глави, стикери и други. Някои от задържаните опитали да изхвърлят флашки с информация в тоалетната.

Службите са ги следили няколко месеца. Претърсени са десетки адреси, иззети са доказателства за проповядване на антидемократична идеология, което се наказва с до 3 години затвор или глоба до пет хиляди лева. За пропаганда за война пък се предвиждат до 8 години зад решетките.

"Това не е клетка на ИД, но можеше да бъде", коментира председателят на ДАНС Владимир Писанчев, цитиран от БТА. „Наблюдаваме този процес от половин година. Появиха се атрибути на "Ислямска държава”, заяви още той.  Според службите при тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти и има опити за набиране на бойци за "Ислямска държава”.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че акцията е била планирана за декември, но се е наложило да се действа незабавно заради изтичане на информация, която е била публично оповестена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Из писмото на Обанго до Боце, с което го поздравява за новия мандат на министър-председател:" Поздравявам България за приемането на хиляди бежанци и ви насърчавам в хода на работата ви за интеграцията им в обществото публично да отстоявате нуждата от толерантност. Имате нашата постоянна подкрепа в тези усилия."Такива ми ти работи, Минке! Други *** нама! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Хайде, честит ни халифат! Някой знае ли случай някъде да са се появили тези джагали и да са се уплашили от полицейски репресии, или да са изчезнали заради санкции от страна на държавата?И при Асад в Сирия така започна - службите разбиха едик "клуб по интереси", започнаха демонстрации уж за права...И нека не пропускаме един факт - за тази дейност трябват доста кинти! От къде ли идват? Да не се окаже, че е "приятелски огън".... Хаха!Когато го влачеха по арестите за възродителния процес, Тато един път рече: "Един ден ще разберете каква грешка правите, но ще е късно!" Това ще ни е проклятие и наказание за евроатлантическата ***, с която затрихме държавата си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
с кое по-точно не сте съгласни, *** нямат пари, тея ISIS са финансирани от запада от кой да са финансирани от Китай, Аржентина, Бразилия ?? Тоя *** Муса са му дали некой лев да зарибява млади хора, които да си пълнят гащите с трутил и да ходят да се гърмят. В Ислямската религия до колкото съм запознат никъде ама абсоютно никъде не се споменава за самоубийство или убийство, както и в Християнската религия. Такива *** като Муса проповядват Радикален Олигофренизъм не Ислямизъм и Мусата е за разстрел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Пак повтарям,че съм християнин, но Исляма е нормална мирна религия. Тея *** са финансирани от Запада, за да държат хората в страх и да могат да им се развържат ръцете за всякакви военни действия. Не ги знам българските мюсюлмани на какво дередже са, но не трябва да се връзват на такива *** като тоя Муса, той няма да ходи да се гръмне. Използват, манипулират и промиват мозъка на млади хора. Аз имам приятели мюсюлмани и те са съвсем нормални мирни хора, които са против тея "свещенни войни" и "джихади".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още