IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT компании търсят завършили в чужбина българи

Образованите сънародници зад граница се ориентират към предприемачеството

16:52 | 10.08.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Гладът за кадри е много голям, във всяка сфера се търсят кандидати от работодателите, като IT сферата има засилен интерес към българите, завършили в чужбина. Това каза пред БНР Мила Натудова, организатор на форум "Кариери.БГ".

Според нея в България се следва световната тенденция, при която постоянно се увеличават възможностите за работа благодарение на мобилността.

“Хората пътуват, така че за нас това, че има глад за кадри, не е нещо тревожно, а възможност повече българи да се върнат у дома и всъщност чрез знанията си, натрупани в чужбина, да допринасят в България”, коментира Натудова.

По думите ѝ младите бзългари, завършили в чужбина, проявяват интерес и към мениджмънта, маркетинга, пиара и финансите.

“От страна на кандидатите с опит в чужбина над 43% искат да се развиват на ниво мениджмънт, 36-35% на ниво маркетинг и пиар, около 20% имат интерес към финансите", посочи тя.

Надутова уточни, че не са малко кандидатите за развитие в сферата на образованието и в неправителствения сектор.

“Има  сериозен интерес от българите, учили или работили в чужбина, да се върнат и да станат учители. Извън образованието наблюдаваме сериозна тенденция към неправителствения сектор и към това хората да се завърнат в България и вместо корпоративна кариера да търсят възможности да станат част от неправителствена организация, която разрешава определен социален проблем", подчерта експертът в сферата на кариерното развитие.

"Забелязваме интерес от българите с опит в чужбина да започнат свой собствен проект или да се включат към нечий друг стартъп, т.е. да станат предприемачи”, допълни тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
baba_meca
преди 6 години
Има и нещо друго в това заглавие- това си е дискриминация по националност.Защо точно българи търсят?!?!? Да наемат англичани, французи, германци, шведи....те са си завършили в чужбина. При тях е по-лесно- няма визи. Вече за американци, японци... дето не са в ЕС е по-сложно- трябва разрешително за работа и виза.Защо имвестор публикува такива дискриминационни статии?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
baba_meca
преди 6 години
Да търсят. Ще намерят колкото и завършилите в БГ са намерили тук работа на западна заплата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още