IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е свършила прокуратурата срещу купуването на гласове?

На изборите през 2015 г. са образувани 317 дела, отчете говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

11:17 | 03.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Слуховете за подмяна на вота са преувеличени, твърди в интервю за вестник „Труд“ Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

На въпрос може ли прокуратурата да даде гаранция днес, че предстоящите президентски избори ще бъдат честни, тя казва: „Прокуратурата няма как да даде такава гаранция предварително, но ще изпълни задълженията си по закон, бъдете сигурни“.

В деня на изборите през ноември пак ще има дежурни прокурори по райони и телефони, на които ще се приемат сигнали за нарушения, допълва тя.

За миналите избори са образувани 317 дела. Незабавните производства са 3, а 314 са разследвани по общия ред.

Привлечени са 60 лица към наказателна отговорност, 4 от тях са задържани от съда под стража. Впоследствие има прекратени 109 дела, 23 са още в съдебна фаза, не са приключени.

Десет от произнасянията на прокурорите са за освобождаване на лицата от наказателна отговорност с налагане на административно наказание и глоба. Този ред по чл. 78 а е задължителен за прокурора, когато наказанията са до 3 години лишаване от свобода. 

Осъдени са 24 лица. 19 от тях са получили незабавно наказанията си по споразумения, одобрени от съда. Четири лица са наказани с 1000 лв. глоба, а 20  – с лишаване от свобода: едно лице за 1 година, шест – за 11 месеца, едно – за 10 месеца, две – за 6 месеца, едно – за 5 месеца, четири – за 3 месеца.

Според Румяна Арнаудова въпреки усещането у хората за сериозен размер на търговията с гласове, „може би размерите на тази търговия не са чак толкова големи“.

„Аз и за корупцията съм на същото мнение. Работила съм година и половина в спецзвеното за борба с корупцията. От 45 сигнала срещу магистрати за това време нито един не се потвърди. Значи хората нямат основание да смятат, че ако не си платят, няма да спечелят делото“, казва тя.

„Невярно е и това усещане – че вотът им е без значение. Ето, миналата година милиони хора са подали гласа си за определен кандидат, а само 24 са признати за виновни от съда. Техните престъпления и наказания не сочат трайни престъпни навици, а по-скоро са инцидентни. Прокуратурата е проверила всичките 4384 сигнала, подадени от граждани и е постановила 3844 отказа, т.е. повечето сигнали са били за нарушения, а не за престъпления. Така че от наша гледна точка слуховете за подмяната на вота са преувеличени“, твърди тя.

Арнаудова уточнява, че миналата година не е било отправено нито едно искане от прокуратурата и МВР до съответния окръжен съд за използване на специални разузнавателни средства (СРС) в предизборната кампания. Не е имало сигнали, които да го обосноват.

„Нека българските граждани да подават сигнали! Иначе няма как прокуратурата да узнае, че някъде се извършва престъпление в предизборната кампания. Прокурорите няма как сами да се преборят за честни избори. Трябва смели хора да дойдат при нас. Да каже някой: „Поискаха ми пари.“ Или: „Предлагат ми пари за моя глас!“, заяви тя.

Въпросите за транспортирането на бюлетините не са към прокуратурата, а към ЦИК, ОИК и МВР, коментира още Румяна Арнаудова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
абсолютно съгласен и на мен ми писна да им правя забележка че слагането на въпрос за заглавие е връх на журналистическата некадърност !!!До сега не съм видял смислена статия написана така, никъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
На заглавието- въпрос (иначе вредна практика на журналята да слагат такъв тип заглавия!) има еднозначен отговор: НИЩО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още