IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултантски фирми ще подпомагат осъществяването на водната реформа

Експерти трябва да наблюдават процеса по подготовка на прединвестиционните проучвания за 14 области, които ще определят инвестициите във ВиК сектора по райони

09:58 | 12.01.16 г.
Консултантски фирми ще подпомагат осъществяването на водната реформа

Консултанти ще подпомагат изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания за инвестициите във водния сектор в 14 области на страната и за кандидатстването за европейски средства, с които да се осъществяват инвестициите.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е обявило обществена поръчка за консултантските услуги. Фирмите могат да подават документи до 22 февруари. Офертите се предвижда да бъдат отворени на 23 февруари.

Във въпросните 14 области - Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол, е сформиран един-единствен ВиК оператор. За тях обаче още не са изготвени прединвестиционните проучвания, с които да се определят необходимите инвестиции във водния сектор.

Докато това не се свърши, ВиК операторите не могат да кандидатстват за европейски средства, с които да инвестират във водния сектор.

До края на този месец трябва да стане ясно кой ще прави прединвестиционните проучвания за 14-те области. Самите проучвания трябва да са готови до 12 месеца след подписване на договора, а документацията за кандидатстване за европейски средства – до 18 месеца.

Европейската комисия (ЕК) поиска от България първо да финализира водната реформа, която започна през 2009 г., преди да започне да усвоява средствата от оперативната програма “Околна среда” за инвестиции във ВиК инфраструктура. Така на практика около две трети от финансовия ресурс по програмата е блокиран.

Единствената област в страната, за която има осъществено прединвестиционно проучване и е подписан договор между Асоциация по ВиК и ВиК оператор - т.е. водната реформа на практика е приключила на регионално ниво, е Смолян. За цялата област са предвидени инвестиции във ВиК сектора за над 50 млн. лева, които могат да започнат веднага.

В Русе също беше подписан договор между асоциацията и оператора.

Дотук са учредени всички ВиК асоциации, като поетапно трябва да се подписват договорите за стопанисване на системите и съоръженията и в другите области на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още