IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водната реформа стартира от Смолян

Местните асоциация и оператор сключиха 15-годишен договор за стопанисване и експлоатация на инфраструктурата, с което и инвестициите могат да започнат

16:55 | 10.09.15 г. 1
Водната реформа стартира от Смолян

Водната реформа започна от Смолян. Днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков присъства на официалното подписване на първия договор между Асоциация по ВиК и ВиК оператор в страната, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Смолян е първата област, която е осъществила изискванията на изпълняваната от България реформа във водния сектор, т.е. окрупнила е операторите и е осъществила и прединвестиционно проучване, с което са определени стратегическите инвестиции във водния сектор в региона.

Подписаният договор се сключва за период от 15 години и включва стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяните услуги между Асоциация по ВиК Смолян и „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Смолян, съгласно разпоредбите на Закона за водите.

Подписаният договор дава право на ВиК – Смолян да кандидатства пред Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г. за финансиране на проекти за водоснабдяване и канализация в областта. Това ще направи възможно реализирането на инвестиции с индикативна стойност около 50 млн. лв. през първите години на програмния период, уточни зам.-министър Нанков.

Водната реформа стартира през 2009 г. и все още не е завършила. Ако не приключи до края на 2016 г., Европейската комисия (ЕК) ще спре финансирането за ВиК инвестициите в България.

Въпреки съпротивата на местните власти процесът по окрупняване на ВиК операторите в страната започна, за да може да се прилага регионалният принцип при инвестициите във водния сектор – едно от основните изисквания на Брюксел за отпускането на европейско финансиране за инвестиции във ВиК инфраструктура.

България отстъпи пред настояването на европейските власти новите ВиК оператори да са бенефициенти по оперативната програма “Околна среда” 2014-2020 г., а не общините, въпреки че местните администрации натрупаха доста опит през последните години.

Регионалното министерство работи съвместно със Световната банка по новите наредби, критерии и изисквания, по които ВиК операторите ще могат да подготвят бизнес плановете си. Те могат да влязат в сила от 2017 г., което означава, че тази и следващата година ще са изцяло „транзитни” към новия период и инвестиции ще се правят само в предварително договорени с ЕК проекти - на общините Добрич, Пловдив, Асеновград, Плевен и Долна Митрополия, пилотния проект на община Смолян и още пет проекта на стойност до 100 млн. лева с достатъчна техническа готовност да стартират.

В края на юли регионалното министерство обяви и обществената поръчка за изработването на прединвестиционните проучвания за развитието на ВиК инфраструктурата в 14 области. Работата трябва да бъде изпълнена за 30 месеца. Това означава, че дори и при най-благоприятно стечение на обстоятелствата и липсата на обжалвания, работата по проучванията ще приключи най-рано в началото на 2018 г. Така мащабните проекти във водния сектор в тези области ще трябва да се реализират за значително по-кратък период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още