IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитори ще могат да налагат запор на сметки на длъжници в чужбина

Правителството предлага допълнение на Гражданско процесуалния кодекс

15:21 | 26.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кредиторите ще могат да искат от съда издаване на европейска заповед за запор на банкови сметки на длъжници. Това предвижда проект за допълнение на Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), който правителството предлага на Народното събрание за гласуване.

Целта на новите текстове е да подпомогнат на национално ниво прилагането на европейския регламент 655 от 2014 г., който въвежда възможността за европейска заповед за запор на банкови сметки с цел улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела, информира пресцентърът на Министерския съвет. 

Регламентът, който ще е директно приложим във всички държави от ЕС от 18 януари 2017 г., установява европейска процедура при трансгранични дела, която дава възможност за ефикасно и бързо запориране на средства по банкови сметки.

Наличие на трансгранично дело има, когато кредиторът е с местоживеене в една държава членка, а съдът и банковата сметка, подлежаща на запориране, се намират в друга държава членка, или когато съдът, който разглежда молбата за заповед за запор, се намира в една държава членка, а банковата сметка е в друга.

С допълненията в ГПК се урежда правото на ищеца да иска издаването на европейската заповед преди предявяване на спора по същество пред първоинстанционния съд, по време на цялото съдебно производство, както и след постановяване на съдебно решение.

В регламента е разписано, че всяка държава членка трябва да определи орган, който да получава от съдилищата в останалите държави искания за информация относно банкови сметки на длъжници. Проектът предлага информацията по запитванията от чуждите съдилища да се предоставя от Министерството на правосъдието

Предвидената в регламента процедура по оспорване на пълния или частичен отказ на съда за издаване на европейска заповед за запор ще се преследва с частна жалба от кредитора. Той и длъжникът ще могат да искат отмяна или изменение на издадената заповед, както и ограничаване или прекратяване на изпълнението й от съда, който я е издал.

Получаването, предаването или връчването на заповедта за запор ще се извършва от съдебни изпълнители. 

Декларацията за запорирането на средствата на длъжника се издава от банката, до която е адресирана заповедта за запор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Леко невъзможно е български съдебен изпълнител да запорира каквото и да е в чужбина - по сегашните мутренски маниери в България"С допълненията в ГПК се урежда правото на ищеца да иска издаването на европейската заповед преди предявяване на спора по същество пред първоинстанционния съд, по време на цялото съдебно производство, както и след постановяване на съдебно решение."С това пък никоя институция или банка извън *** няма да се съобрази..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още