IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева поема МОН с подкрепата на 106 депутати

66 народни представители не подкрепиха кандидатурата й, а 31 се въздържаха

15:21 | 03.02.16 г. 11
Кунева поема МОН с подкрепата на 106 депутати

Вицепремиерът без портфейл Меглена Кунева пое Министерството на образованието.

Кандидатурата й мина през парламента след прегласуване, тъй като се оказа, че депутати от ДПС не са могли да упражнят правото си на глас.

Така от днес постът на подалия оставка Тодор Танев е в ръцете на Меглена Кунева, след като за нея гласовете си дадоха 106 от общо 203-ма гласували.

66 народни представители не подкрепиха кандидатурата й, а 31 се въздържаха.

Лидерът на ДБГ получи единодушна подкрепа само от депутатите на ГЕРБ. От всичките 84 депутати от партията на Бойко Борисов 80-ма гласуваха "за".

АБВ удържаха на думата си и гласуваха против - 9 от всичките 11 бяха в залата. Вчера, след като хората на Първанов обявиха, че няма да я подкрепят, защото няма експертиза в сферата на образованието, Кунева им отвърна, че и Маргарет Тачър, освен премиер, е била и министър на образованието.

Въпреки обещанието на Патриотичния фронт да гласува против двама депутати гласуваха "за" Кунева. Двама бяха против, а 13 се въздържаха. Веднага след гласуването Красимир Каракачанов обяви, че двама от депутатите му са се объркали, подкрепяйки Кунева.

Реформаторите, които издигнаха кандидатурата й, се разцепиха при гласуването и едва 13 дадоха вот за нея, 1 бе против, а шестима се въздържаха. 8 от БДЦ също я подкрепиха, а трима бяха против.

БСП, ДПС и "Атака" също не дадоха подкрепата си за Меглена Кунева.

Не всички опозиционни депутати обаче участваха в гласуването. Това улесни избора на новия министър, тъй като свали броя гласове, нужен за избирането й. От БСП липсваха трима депутати - 35 от всичките 38 депутати бяха против. От ДПС в гласуването не участваха 9 депутати - 21 от всичките 30 депутати от ДПС бяха против. От "Атака" вота си не дадоха шестима - против бяха 5-има от всичките 11 депутати.

Избирането на Меглена Кунева за министър на образованието стана в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който не е в България. Кандидатурата й бе представена от вицепремиера Томислав Дончев, а на вота присъства почти целият кабинет.

Кунева бе избрана след почти двучасови дебати. По време на тях от "Атака" припомниха, че новата министърка се забърка в лобистки скандал, ставайки консултант на банка след излизането си от ЕК.

От БСП пък попитаха защо никой не казва мотивите за освобождаването на досегашния министър.  ДПС предупреди, че ако мнозинството продължава да не е единно, предсрочните избори ще са неминуеми.  

"В залата има едва 16 депутати от ДПС", репликира независимият Георги Кадиев, намеквайки за сделка за избирането на Кунева.

"За мен мярка за морал е да влезеш и излезеш с една и съща партия от НС", отвърна му Четин Казак.

До избора на Кунева се стигна, след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на досегашния титуляр Тодор Танев. Заедно с назначаването на Кунева депутатите гласуваха и неговото оттегляне.

Танев бе свален след скандали около новите учебни планове - отпадането на ключови произведения от учебниците или преместването им в други класове. Допълнително напрежение създаде и идея за означаване на периода на турското робство в учебниците по история с термина „съжителство”.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 1
power grid
преди 8 години
Явно ша закриват образованието щом сложиха тая.Ба си алчната проста и грозна жена.Напаст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Депутатите забиха още един пирон в ковчега на България.Още съвсем малко и с общи усилия ще ликвидират 1300 годишната държава.Да не им пожелаваме успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 8 години
айде избраха те да прокарваш интересите на Даниел Вълчев, че предишния министър ги беше настъпил леко с реформите които правеше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
Mike Florida
преди 8 години
Поне Гери-Никол да бяхме избрали за министър! Тя хем, за разлика от Кунева става за гледане, хем може и по-голям родолюбец да излезне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 8
ABBA
преди 8 години
Буля Пръмовица е рода със Соломон Паси до колко знам. Каквъ патриотизъм?Само ********** интернационализъм в действие!Като министър ще е: SANCTA SIMPLICITAS !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
Да бе, ама тука е пълно с млади, образовани и красиви капиталисти, които я пратиха в парламента и във властта! Даже се хвалеха... Не е там с връзки, а по волята на определено количество българи. Така работи демокрацията! Без Балканджи Йово... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 12
Сините камъни
преди 8 години
Избор на инат!Не Ви ли прави впечатление, че в последно време, всичко у нас се прави на инат!На инат, Москов е министър на здравеопазването, на инат си имаме вместо Вучков дама социоложка, сега и Кунева, .... Иначе ГЕРБ непрекъснато показват мишци, че били избрани и побързаха да вкарат електронното гласуване, щото стана очевидно какви са изборните им победи!А с електронното, *** доказвай, че 100 не се чете за 1000 гласа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
#ПръмоваВънОтПолитиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 18
Ogibogi
преди 8 години
Е сега вече спокойно можем да кажем "Сбогом" на българското образование!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 23
Mike Florida
преди 8 години
Лицето, което приветсва приемането на "бежанци" в България, ще оглавява МОН! Чакайте после вашите деца да учат "Балканджи Йово"! На някои хора просто българщината им е чужда! А честит ви нов министър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още