IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби ЧЕЗ с 1,25 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение*

ЧЕЗ България още не е получила официално решението на регулатора за налагане на имуществената санкция

16:56 | 18.05.15 г.
КЗК глоби ЧЕЗ с 1,25 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение*

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена глоба от 1,25 млн. лева на „ЧЕЗ Разпределение“, част от групата ЧЕЗ България, за злоупотреба с господстващо положение.

Дружеството е забавило необосновано сключването на договор за покупко-продажба на енергийни съоръжения за присъединяване, изградени спрямо нормативната уредба, става ясно от изложението на Комисията.

Жалбата е подадена от Пламен Стоилов Бобоков за обект в град Априлци. Според него енергийното дружество не е изкупило съоръжението, но е пуснало напрежение през него и така от ноември 2013 година ЧЕЗ Разпределение всъщност ползва неправомерно изградените от Бобоков съоръжения, без да плаща възнаграждания и обогатявайки се неоснователно.

От „ЧЕЗ Разпределение“ обаче са категорични, че не са подписали договора за покупката на съоръженията, защото са открили нередности в представената от Бобоков документация, не са изпълнени и други нормативни изисквания.

За компанията спорът с Бобоков е типично търговски и трябва да бъде решен в гражданските съдилища, а не е конкурентоправен въпрос.

Оценката на КЗК обаче е, че действията на дружеството могат да предотвратят, ограничат или нарушат конкуренцията и да засегнат интересите на потребителите. По тази причина е наложена и имуществената санкция на „ЧЕЗ – Разпределение“.

Допълнително регулаторът постановява прекратяване на нарушението и налага на ЧЕЗ да изготви подробен списък, в който да бъдат изрично изброени всички изискуеми документи във връзка с договора за покупко-продажба на изградените съоръжения за присъединяване на обекта, респ. заизкупуване на енергийните съоръжения.

В 30-дневен срок тази марка трябва да бъде изпълнена, а след това дружеството трябва да уведоми КЗК за развитието на казуса. 

"ЧЕЗ България" ще обжалва решението, става ясно от съобщение на компанията.

"Решението на КЗК, публикувано на 18 май 2015 година, все още не е получено в ЧЕЗ официално", допълват от дружеството и кометират, че след като се запознаят с решението на регулатора и мотивите към него, ще реагират по законоустановения начин в предвидения от закона срок. 

Спарвка в сайта на КЗК пък показва, че решението е публикувано на 18 май, но заседанието, на което е взето, се е провело на 7 май. 

* Допълнено с позицията на ЧЕЗ България по казуса

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още