IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК отново обвини трите ЕРП-та за злоупотреба с господстващо положение*

Дружествата имат необосновано високи цени за достъп до стълбовната мрежа ниско напрежение, посочи регулаторът

12:28 | 19.03.15 г. 3
КЗК отново обвини трите ЕРП-та за злоупотреба с господстващо положение*

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново предяви твърдения за злоупотреба с господстващо положение на трите електроразпределителни дружества -  „ЧЕЗ Разпределение България“, EVN България Електроразпределение“ и „Енерго Про мрежи“.

Според регулатора дружествата са налагали необосновано високи цени за достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение. По този начин компаниите са ограничили и нарушили конкуренцията, което засяга интересите на потребителите.

За втори път от Комисията предявяват подобни твърдения – предишният беше през май 2014 година. Оттогава досега регулаторът не е излязъл с решение за санкция или становище за ограничаване на нарушението. Днес обаче уточнява, че преписката е била върната за повторно разглеждане от страна на експертите в КЗК. 

И новата проверка на условията, при които електроразпределителните дружества предоставят права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху стълбовната мрежа ниско напрежение с цел изграждането на електронносъобщителни мрежи, показва, че има нарушения, посочва регулаторът.

Разпределителните мрежи са собственост на ЕРП-тата и отдаването под наем на части от нея е допълнителна дейност, обяснява регулаторът. Поддържането на мрежата обаче е за сметка на приходите от основната дейност и по тази причина приходите от допълнителната дейност трябва да бъдат свързани само с допълнителните разходи, пряко свързани с нея.

Данните обаче показват, че наемната цена е определена без отчет, анализ и съобразяване с факторите, които влияят на нейния размер.

„Видно от представените обосновки на цената ЕРП-тата отчитат едни и същи разходи в разходната част и на лицензионната, и на допълнителната дейност по отдаване под наем на стълбовната електроразпределителна мрежа“, посочва в своето съобщение КЗК.

От регулатора са категорични, че включването на разходи в цената на услугата, които са част от лицензионната дейност, необосновано натоварва наемната цена с добавена стойност и естествено води до нейното увеличение.
Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти.

Пазарният анализ е установил още, че не съществуват други способи, които са икономически целесъобразна алтернатива на стълбовната мрежа ниско напрежение за изграждане на електронносъобщителни мрежи, поради което всяко ЕРП е предприятие с господстващо положение в границите на лицензионната си територия.

От КЗК допълват, че определението не подлежи на обжалване, но страните ще имат срок от 30 дни, за да представят писмени възражения по твърдението. Засегнатите страни ще могат да поискат и изслушване от Комисията.

От ЧЕЗ България заявиха пред Investor.bg, че не злоупотребяват с господстващо положение. "Електрическите стълбове са собственост на „ЧЕЗ Разпределение България“, а цените за отдаване под наем са определени икономически обосновано и законосъобразно, на пазарен принцип, при отчитане на всички допълнителни разходи, свързани с това, и от лицензиран оценител", заявиха от дружеството. 

Оттам са категорични, че след като се запознаят с определението и доказателствата, ще реагират по законоустановения начин и законоопределения срок. 

От EVN България също ще се възползват от правото си в процедурата да защитят своите действия и ще предоставят становище и допълнителни факти в обявения от КЗК 30-дневен срок.

"Както вече сме коментирали, нашето разбиране е, че ползването на части от мрежата на "ЕВН България Електроразпределение" при желание от други субекти за техни бизнес цели, не може да става безвъзмездно. И това не се отрича от КЗК", заявяват от дружеството.

Конкретният модел на ценообразуване, прилаган от компанията, отразява разходи, свързани с тези кабелни мрежи, включително такива по безопасното им съхраняване така, че да не застрашават дейността на разпределителната мрежа. 

* Информацията е допълнена с позициите на ЧЕЗ България и EVN България по казуса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 9 години
Какво е становището на КЗК за Пловдив, където и двата основни енергоносителя използвани за отопление - ТЕ/Ц и ток, са на една и съща компания - Е В Н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
tuti fruti
преди 9 години
А какво е становището на КЗК за Топлофикация София и ВИК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
динамо
преди 9 години
А какво е становището на КЗК за Лук Оил и големите вериги бензиностанции? Дали има злоупотреба с господстващо положение на пазара? Дали не налага необосновано високи цени на петрола при положение,че цената на барел стигна 43 долара? Дали компанията не е ограничили и нарушили конкуренцията с което са засегнали потребителите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още