IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 70% от малките и средни фирми се оплакват от недостиг на кадри

Най-дефицитни се оказват средните специалисти, коментира Мариета Захариева

12:14 | 09.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сред най-съществените трудности, които срещат малките и средните предприятия, е дефицитът на кадри. Това каза Мариета Захариева, директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, на форум за най-бързо развиващите се фирми.

Над 72% от анкетираните предприемачи се оплакват от недостиг на работници. Най-дефицитни се оказват средните специалисти, 77% от работодателите трудно намират хора с необходимата квалификация от тази група, съобщава Агенцията, която е анкетирала 400 компании.

Ниските данъци според анкетираните са основен елемент от държавната подкрепа. Близо 70% от запитаните предприемачи твърдят, че могат да разчитат на държавна помощ при започване на бизнес, каза Захариева.

Над 55% по думите й се обединяват около мнението, че държавата съдейства за развитието на предприемачеството.

Според 26 на сто от запитаните данъчните облекчения и ниските налози са основното, което бизнесът получава от държавата.

За 13% субсидиите, възможностите да участват в европроекти и програмите са подкрепата, от която имат нужда.

46 на сто от запитаните казват, че успяват да намерят пазари за продукцията си, също толкова обаче имат проблем с реализацията. 

Отново бизнесът поглежда към институциите – 43% от предприемачите очакват помощ от държавата, за да успеят да пласират продукцията си, заяви Мариета Захариева.

Според нея малките и средните фирми са генератор на нови работни места и спомагат за повишаване на конкуренцията на пазара. Те са по-гъвкави в кризисни ситуации и променят по-бързо вътрешната организационна структура.
МСП имат възможност по-бързо и лесно да внедряват иновации и нови технологии, което е техният принос в повишаването на конкурентоспособността на икономиката.

„Тези толкова категорични отговори трябва да са ясен сигнал към институциите, че всяка тяхна позиция се проектира в бизнеса и оказва влияние на нагласите на мениджърите. Неслучайно предприемачите са най-прогресивната част от всяко общество“, допълни Захариева.

В рамките на събитието бе представена класацията ГЕПАРД на в. „Капитал“ за най-динамичните малки и средни компании в страната.

През тази година в класацията попадат 1500 малки и средни компании от всички сектори на икономиката. Победителят на национално ниво е с над 4000% растеж на приходите си за миналата година, а средният ръст на всички компании в класацията е над 70%, допълват от Изпълнителната агенция.

В класираните компании работят близо 140 хил. души, които общо са реализирали приходи 21,4 млрд. лв., което е близо 25% от брутния вътрешен продукт за 2015 г.

Нетната им печалба е 1,5 млрд. лв. Освен външните пазари фактор за растежа вече е и вътрешното потребление. През последните две години много от компаниите са активизирали инвестиционните си планове, което също е задвижило растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още