IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорът на НОИ отхвърли проектобюджета на общественото осигуряване за 2015 г.

Против са представителите на работодатели, синдикати и Министерството на финансите

17:11 | 28.11.14 г.
Надзорът на НОИ отхвърли проектобюджета на общественото осигуряване за 2015 г.

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) отхвърли пректобюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина. Против се обявиха не само представителите на работодателите и синдикатите, но и на Министерството на финансите. Предложението е одобрeно от трима представители на държавата в Надзора, сред които вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, съобщи БНР.

Председателят на Надзора на НОИ Димитър Манолов обясни основните причини предложенията на държавата да се отхвърлят, като посочи, че аргументите са свързани с предложението за минималното увеличение на пенсиите, неувеличението на минималната работна заплата и други.

Министър Калфин предлага възрастта за пенсиониране за трeта категория труд да бъде увеличена с два месеца, а не с четири, както предвижда проектът на финансовото министерство. Вицепремиерът поясни аргументите си: "В трите варианта, по които са работили експертите от служебното правителство и които аз заварих, предложенията са за увеличаване на стажа и възрастта с по два месеца през първата година. Това би трябвало да е стъпката за 2015-а година, означава 20 милиона лева икономии в разходите на бюджета на НОИ".

За да бъдат компенсирани хората в предпенсионна възраст, Калфин предлага и ранно пенсиониране с по-ниска пенсия. Той смята, че хората, на които не достига една година възраст за пенсиониране, трябва да могат, ако желаят, да излязат в пенсия, като размерът й да бъде с 0,4 процента по-нисък за всеки недостигащ месец.

„Трябва да обсъдим възможностите за хората в предпенсионна възраст, които не могат да се пенсионират. Моето предложение е да се стъпи на възраст, за стаж има и други възможности", коментира той. 

За минималната работна заплата вицепремиерът е категоричен - трябва да нарасне на 380 лева от догодина. Калфин подчерта, че ще направи всичко възможно, за да потърси максимално съгласие в парламента.

Националният съвет за тристранно сътрудничество разглежда предложенията тази вечер.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още