IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в търговията на дребно отново ускоряват ръста през май

Данните на НСИ показват съществено увеличение на оборотите на търговците на облекла и обувки и компютърна и комуникационна техника

12:13 | 10.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Със съществени ръстове на оборотите изпращат месец май търговците на дребно в някои сектори на икономиката месец, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

От статистиката се вижда, че като цяло търговията на дребно отчита годишен ръст на обема на оборотите с 6,2%. Спрямо предходния месец април увеличението е от 1,3 на сто.

В своята статистика от НСИ не включват търговията с автомобили и мотоциклети.

Най-голямо увеличение на годишна база има при продажбата на облекла и обувки (с 18,9%) и компютърна и комуникационна техника (18,1%). В търговията с хранителни продукти и напитки има увеличение от 6 на сто.

При търговията с фармацевтични продукти оборотите се повишават с малко над 12% на годишна база. 

По отношение на търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали обемите се свиват с 11,8%. Данните показват леко забавяне на спада - през април оборотите бяха с малко над 15% по-слаби спрямо април 2016 година.

На месечна база увеличението на оборотите се дължи основно на търговията с компютърна и комуникационна техника - с 5,1%, както и на поръчките по пощата, телефона и интернет - с 2,5%. Оборотите при търговията с храни и напитки се увеличават с 1,2 на сто.

По данни на НСИ при търговията с автомобилни горива оборотите растат с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още