IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 3 млн. безработни в ЕС са започнали работа през първото тримесечие

В България все повече икономически неактивни лица започват да си търсят работа, сочат данните на Евростат

09:12 | 18.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Общо 3 млн. безработни в Европейския съюз (ЕС) са успели да започнат работа през първото тримесечие, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 11,6 млн. души обаче са били без работа към края на март т.г. Други 3,6 млн. души са се прехвърлили в групата на икономически неактивните.

Данните не включват статистиката за Белгия и Германия, уточнява Евростат.

От групата на икономически неактивните през първото тримесечие 2,8 млн. души са започнали работа, а 3,9 млн. души са започнали да търсят работа, т.е. са се прехвърлили в групата на безработните.

В България броят на заетите през първото тримесечие е почти 3 млн. души, сочат данните. Общо 15 хил. са останали без работа, а 28 хил. са се прехвърлили от групата на заетите в групата на икономически неактивните.

От безработните 25 хил. души са успели да започнат работа, а други 21 хил. души са преминали от групата на безработните в групата на икономически неактивните, т.е. които не търсят работа, защото не смятат, че могат да намерят подходяща.

Общо 49 хил. души от икономически неактивните у нас са започнали работа за периода. Други 41 хил. души са започнали да си търсят работа, т.е. от неактивните са се прехвърлили в групата на безработните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още