IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха наличие на конско месо и в сaздърма, произведена у нас

Общото количество на конското месо в саздърмата е 5%, съобщават от Българска агенция по безопасност на храните

15:08 | 21.03.13 г.
<p>
	<em>У нас се продава и създърма с конско месо.</em> Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

У нас се продава и създърма с конско месо. Снимка: Ройтерс

Открита е още една положителна проба с нерегламентирано съдържание на конско месо в продукт, произведен в България. Този път конското месо е намерено в саздърма, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред Investor.bg.

От агенцията уточниха, че в сaздърмата е открито наличие на 5% конско месо, а според етикета на продукта, е трябвало да бъде говеждо.

Положителната проба бе открита в последния "комплект" от 25 проби, които агенцията изпрати за тестване в лаборатори я в Германия. Миналата седмица ведомството изпрати други 25 проби, но тогава немската лаборатория откри нерегламентирано наличие на конско месо в 4 от тях.

Според източници на Investor.bg въпросната саздърма, в която е открито конско месо, е изделие на столичната фирма "Росвела". В момента текат проверки от страна на БАБХ в предприятието, за да се установи как е попаднало конското месо и в коя точно съставка на саздърмата е то, коментират източниците.

БАБХ е изпратила нови 25 проби за тестване. Очаква се тестовете върху тях да бъдат приключени "във възможно най-кратки срокове и в началото на следващата седмица да има още резултати", заявиха от прсцентъра на БАБХ. До края на месец март агенцията трябва да изпрати общо 100 проби за ДНК анализ, за установяване на нерегламентирано наличие на конско месо.

Скандалът с конското месо стана фокус на общественото внимание още от средата на февруари. Тогава стана ясно, че френската компания за преработка на месо Spanghero съзнателно е продавала конско, обявено за говеждо. Лицензът на фирмата бе отнет, а разследването продължава.

Припомняме ви, че през февруари беше установено нерегламентираното наличие на конско месо в 86 кг лазаня, предлагана в магазините на голяма хранителна верига. Тогава от БАБХ подчертаха, че търговците са оказали пълно съдействие за проверката. Лазанята беше унищожена в екарисаж.

Конско месо бе открито и в шведската мебелна верига IKEA и по-конкретно в "прочутите" кюфтенца, които компанията предлага. В столичния магазин на мебелния гигант обаче "конски кюфтета" не бяха открити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още