IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха ремонтирана единствената детска клиника по кардиология у нас

Малко над 1,2 млн. лева са инвестирани в ремонта и модернизацията на отделенията по педиатрия, детска кардиология и кардиохирургия

16:43 | 01.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на здравеопазването</em></p>

Снимка: Министерство на здравеопазването

Откриха ремонтираната единствена детска клиника по кардиология у нас. След близо година ремонтни дейности днес бе официално открито обновеното и модернизирано Детско кардиологично отделение в Националната кардиологична болница в София.

Малко над 1,2 милиона лева са инвестирани в ремонта и модернизацията на отделенията по педиатрия, детска кардиология и кардиохирургия в Националната кардиологична болница, съобщават от здравното министерство.

Парите за ремонта в Детското кардиологично отделение са отпуснати от Министерството на здравеопазването. Близо 636 хил. лева са похарчени за строително-монтажни работи, като в тях влизат плащанията за проекта, ремонтните дейности в Детското кардиологично отделение и изграждането на самостоятелна диагностично-консултативна амбулатория за сърдечноболни деца. За медицинско оборудване в отделенията по Детска кардиология и педиатрия са инвестирани 354 хиляди лева. Закупена е и специална апаратура за екстракорпорално кръвообръщение на стойност 250 хиляди лева.

Със средства от бюджета на Националната кардиологична болница са подменени болнични легла.

„Амбициите ни са да обновим обзавеждането на приемния и диагностично-консултативен център, с което ще отделим амбулаторията за сърдечноболни деца от тази за възрастни. За това обаче ще са ни необходими допълнително около 130 хил. лв.”, каза  изпълнителният директор на болницата проф. д-р Марио Станкев.

Клиниката по детски болести и детска кардиология и отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации са единствените структури в страната, в които се осъществява цялостна диагностика, оперативно и интервенционално лечение на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания. 

В отделението по детски болести се лекуват деца с тежки заболявания на дихателната система, включително новородени и недоносении деца.  Секторът за интензивно лечение към отделението по педиатрия е единственият в София, в който се лекуват деца с тежки заболявания на дихателната система, нуждаещи се от апаратна вентилация.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още