IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие оставката на управителя на НЗОК Глинка Комитов

Процедурата за избор на нов управител трябва да приключи в 30-дневен срок

18:42 | 05.07.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Народните представители приеха да бъде прекратен мандатът на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов, предаде Агенция „Фокус“. Оставката на Комитов бе приета с 88 гласа „за“ и 67 „въздържал се“.

Процедурата за избор на нов управител на НЗОК по закон трябва да приключи в 30-дневен срок от приемането на оставката.

На 30 юни стана ясно, че Комитов ден по-рано е депозирал в деловодството на парламента оставката си като управител на НЗОК. Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова обясни тогава, че решението е лично на Глинка Комитов и в оставката си той не е посочил мотиви. 

Оставката на Комитов и назначаването на нов управител на НЗОК няма да реши проблемите. Трябва да обмислим по какъв начин Касата ще бъде управлявана и какъв ще бъде моделът на финансиране на здравеопазването в следващите месеци и години. От това зависи ефектът върху цялостната политика на здравеопазването. Няма как Народното събрание да не се обърне към тези проблеми. Това заяви в пленарна зала по повод оставката народният представител от “БСП за Бълагрия“ д-р Георги Михайлов.

Депутатът подчерта, че Комитов едва ли като член на Надзорния съвет на НЗОК е могъл да повлияе на няколко неоправдани решения, които увреждат интересите както на професионалната общност, така и на българските пациенти.

Михайлов подчерта, че през януари Надзорният съвет първо прие, а после отказа да плати надлимитната дейност на болниците. Бяха отложени плащанията за направление „Онкология" и пациентите на химиотерапия и се направи опит да се въведе заплащане на онколечението според килограмите на пациентите. Към Приложение 1, което обхваща централизирани дейности, каквито са раждания и лечение на онкоболни, се предлага да се въведат индикативни стойности, по които дап се заплаща дейността на лечебните заведения, а лекарите предупреждават, че това са всъщност лимити.

„Всичко това подсказва, че Надзорният съвет на касата създава една много нереална от професионална гледна точка и опасна за пациентите обстановка, която създава проблеми в заплащането на лечебната дейност“, коментира депутатът.

Михайлов обясни, чезаложените финанси в публичния разход на средствата за здравеопазване са такива, че създават предпоставка за предполагаем дефицит в края на годината. „Да се продължава политиката на здравеопазването, от страна на НЗОК по този начин е неприемливо и ще създаде сериозни затруднения във второто шестмесечие от календарната година“, заяви той.

"Комитов е кандидатура на ГЕРБ. Колеги от ГЕРБ, трябва да дадете обяснение за тази оставка". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ д-р Иван Ибришимов. По думите му остава впечатление, че всеки назначен на висок държавен пост, преди да бъде назначен, си подписва оставката и тя седи в нечие чекмедже, в нечий партиен офис и при неподчинение тя може да бъде депозирана.

„Д-р Комитов не е само директор на НЗОК, а управлява над 3 млрд. лв. публичен ресурс и няма как една такава внезапна оставка да не буди притеснение“, подчерта социалистът.

„Каква е равносметката от дългогодишното управление на ГЕРБ – хаос в системата на здравеопазването. Колко мандата трябва да ви даде българският народ, за да понесете политическата отговорност за състоянието, до което доведохте българското здравеопазване“, заяви депутатът от левицата Илиян Тимчев. По думите му, общото за всичките управления на ГЕРБ досега е, че се характеризират с липса на визия за здравеопазването и липса на приемственост.

Хасан Адемов от ДПС изтъкна, че има съмнения защо управителят подава оставка и те са породени от напрежението в системата на здравеопазването. Когато има такова напрежение, най-често е виновен управителят на Касата, каза той, цитиран от БТА, като поиска да се променят правомощията на управителя на националния здравен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още