IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перник фалира – общината има наложени запори за над 6,2 млн. лв.

Просрочените задължения на общината са на стойност над 16 млн. лв., съобщи кметът Иван Иванов

14:56 | 13.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Перник фалира – общината има наложени запори за над 6,2 млн. лв.

Община Перник фалира, обяви кметът на града инж. Иван Иванов. По думите му запорите на общината са за над 6,2 млн. лева.

„Положението в Перник е изключително тежко, да не ви кажа и катастрофално“, обяснява той, цитиран от агенция „Фокус“. Според него има огромна опасност общината да не може да изплати заплатите на хората.

По думите на Иванов именно заради запорите на сметките община Перник не може да функционира. „На ден има по два-три запора или покани за доброволно изпълнение“, обяснява кметът. В момента просрочените задължения на общината са на стойност над 16 млн. лв. В същото време собствените приходи, които пристигат в общината, са около 20 хил. лв. на ден. По този начин е невъзможно да се продължи работата на общината, смята Иванов. 

Кметът посочва като своя основна задача в момента да се смени моделът на управление на общината. "Започнахме с активната проверка навсякъде по всички сектори. Проверките започнаха много задълбочено за финансовото състояние, за кадровото обезпечаване, както и за дейностите, които се извършват от община Перник", посочва той.

Има решение на общинския съвет за взимане на безлихвен кредит от Министерството на финансите за 2,2 млн. лева, обяснява Иванов. В момента обаче на общината й трябват още 1 млн. лева, за да се справи с положението, допълва той и изразява опасение, че в противен случай хората ще останат без заплати.

Новият кмет е успял да реши част от проблемите на общината, след като се оказало, че уличното осветление не е плащано от април, заедно със стипендиите и транспорта на учениците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
Jay Gould
преди 9 години
Варна е след няколко години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
forexboy
преди 9 години
Скоро и в други градове......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
jikev
преди 9 години
НАпишете в Гъгъл "кракра перник", да видите къде са харчили милиони перничани при предната кметица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Айде и Перник по примера на Детройт.Ще има ли винкел шоу със сурвакане на общински съветници и служители на областната управа? Направете фейсбук събитие и ще дойдат от цяла България да участват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още