IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет бонус точки за проекти от Северозапада по новата ОП "Конкурентоспособност"

Фирмите от Югозападния регион ще получават по-малък дял на финансиране в сравнение с другите региони

16:20 | 11.05.15 г. 2
Пет бонус точки за проекти от Северозапада по новата ОП "Конкурентоспособност"

Пет допълнителни точки ще получават проектите от Северозападния регион, които кандидатстват за финансиране по новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Лукарски днес откри във Враца информационната кампания за първата отворена за кандидатстване процедура по програмата - „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия (МСП)“.

„С много борба успяхме да извоюваме това от Европейската комисия, за да могат хората тук да усетят наистина подкрепа от европейското финансиране. Надяваме се проектите от тук да бъдат конкурентоспособни и наистина иновативни и да отговарят на изискванията“, коментира икономическият министър.

Лукарски гарантира прозрачност по програмата, тъй като проектите ще се подават по електронен път. Същевременно според него критериите за оценка на проектите са направени достатъчно еластични, а критериите са направени така, че максимален брой бенефициенти да имат достъп до проектите.

По процедурата е предвидено, освен електронно подаване на формуляра, и електронна оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение ИСУН 2020. Придружаващите документи ще се подават и на хартия, и на електронен носител.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата, открита за прием, е 150 млн. евро. Минималният и максималният размер на проектите по процедурата в зависимост от категорията предприятие са както следва: за микропредприятия - между 100 и 500 хил. лева, за малки - между 200 и 750 хил. лева, а за средни - между 300 хил. и 1 млн. лева.

Максималният размер на безвъзмездната помощ е между 35% и 70% и ще зависи от категорията на фирмата и от региона. Компании от Югозападния регион, който включва областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град, ще получат по-нисък процент на безвъзмездната помощ – до 35% за средни и до 45% за микро- и малки. За останалите пет района на планиране условията са: до 60% - за средни и до 70% за микро- и малки предприятия.

Безвъзмездното финансиране по процедурата заедно с договорената за последните седем години безвъзмездна финансова помощ не може да надвишава 2,5 млн. лева за микро- и малки фирми и 5 млн. лева за средни.

Процедурата е с три крайни срока за кандидатстване: до 8 юли, до 8 септември, до 9 ноември, в зависимост от това дали предприятието е с високотехнологична дейност или с нискотехнологична.

Кандидатстващите фирми трябва да имат минимум три приключени финансови години (2012, 2013 и 2014 г.) преди датата на обявяване на процедурата. Микропредприятията трябва да имат нетни приходи от продажби за тези три години поне 175 хил. лева, малките – най-малко 750 хил. лева, а средните – минимум 3 млн. лв. Финансирането ще е за дейности за подобряване на производствените процеси във фирмите, нови или усъвършенствани продукти и услуги, разнообразяване на асортимента, внедряване на иновативни технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
kefala
преди 8 години
Наистина,тоя цоциализъм в Европа ще ни умори!!!Абе някои неща и с пари не стават бе!!!Най-много и те да потънат като вода в пустинята!!!Завода в Радомир помните ли го!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Абе спирайте го това финансиране че вече мноо засмърде. Преференции за северозападни фирми, преференции за фирми наели хора с увреждания.... едни проекти.. обучение на Монтански циганье на машинопис, обучение на ломски циганье на английски... ей мама му...... абе мани бегай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още