IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Ситуацията в енергетиката е нажежена до червено

Споразуменията с двете американски централи дават глътка въздух за сектора, смята енергийният министър

09:06 | 09.04.15 г. 7
Петкова: Ситуацията в енергетиката е нажежена до червено

Ситуацията в енергетиката е нажежена до червено, коментира в ефира на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. Тя се надява, че постигнатите споразумения с AES Гълъбово и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 ще дадат глътка въздух за сектора.

Припомняме, че вчера представителите на двете „американски” централи и НЕК подписаха споразумение, което предвижда намаление на цената за разполагаемост – с 14% за AES и със 17% за другата централа. По този начин НЕК ще плаща с около 100 млн. лева годишно по-малко на двете централи.

Цената за разполагаемост е по-висока от цената на произведената енергия и реално общественият доставчик има интерес двете централи да работят, а не да поддържат мощностите си в готовност за производство.

Тези споразумения обаче ще влязат в сила, когато Националната електрическа компания (НЕК) изплати напълно своите задължения към двете централи. Министърът уточни днес, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще изтегли кредит, за да бъдат покрити задълженията на държавната енергийна компания. Тя допълни, че част от 700-те млн. лева, които НЕК дължи на централите, веднага ще бъдат насочени към Мини Марица Изток, към които те имат задължения.

Ако споразуменията влязат в сила, те ще доведат до намаляването на дефицита в държавната енергийна компания. Това е много важно за финансовото състояние на НЕК, но и й ще даде основание да не поиска увеличение на цената на тока, добави министърът.

Предприети са действия за елиминиране на несправедливостта и към цената на електричеството за износ също ще бъдат добавени „задълженията към обществото” – добавка за зелена енергия, обясни още Теменужка Петкова. Това беше поискано от бизнеса по време среща с управляващите с мотива, че страната изнася по-евтина енергия и така подпомагаме чуждия бизнес.

Държавните компании от сектор енергетика се подготвят за зимния сезон и инвестират в мрежата, каза още Петкова. Кризата от началото на март тя обясни с тежката зима и обилните снеговалежи. За непочистените дерета отговорност носят и държавните дружества, и ЕРП-тата, допълни министърът.

През 2015 г. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е предвидил да инвестира 90 млн. лева в мрежата, за да не бъде допусната ситуация като тази от този март, заяви Петкова.

Петкова коментира и строителството на 7-ми блок в АЕЦ "Козладуй" и Westinghouse. Тя потвърди, че преговорите с американската компания продължават. На този етап от Westinghouse не са съгласни да бъдат стратегически инвеститор в проекта, защото нямат такава практика досега.

Петкова обаче припомни, че според първоначалните планове инвеститор в проекта трябваше да бъде компанията-майка – Toshiba, а Westinghouse трябваше да е изпълнител на проекта. След оттеглянето на Toshiba обаче Westinghouse е заела нейното място, тоест те вече са влезли в роля на стратегически инвеститор.

„Според мен е рано да се отпише „Южен поток”, каза още Петкова, като обясни, че страната ни още не е получила официално писмо от руската страна за прекратяването на проекта, въпреки че краят му беше обявен още миналата година от руския президент Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
Hahoto
преди 9 години
Така е г-жо Петкова, не може одитор да ръководи енергетиката, абсурдно е, но е факт. Да питам какво означава евтина цена за енергия за износ и да преведа означава ПАЗАРНА цена. Централите изнасят ток на пазарни цени, като им шибнете добавка "задължения към малоумщината" и ще спрат да изнасят и понеже НЕК трябва да купува скъпия ток от Американските ТЕЦове и депутатските ВЕИта, тия дето ще спрат да изнасят ,няма да има на кой да продават и ще спрат да работят и ще трупат загуби и системата не само, че ще се зачерви до червено, ами направо ще изпадне в болезнено неразположение. Но явно това е Целта да се срути всичко.А що се отнася до 5 и 6 блок на АЕЦ, вече е ясно че 5-ти ще даде фира, щото тия Мунчовци, дето карат държавния влак, им е през макарите и макароните, какво ще се случи, ако няма комисиона. Те за това ги е яд, че спира Южен поток, щото точеха лиги да намажат дебело филията там, ама от много лакомия, си прехапаха езика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Investor.bg, защо не пишете, че в споразумението с "Ей И Ес" държавата се е съгласила да увеличи разполагаемостта на централата с 500 часа годишно?! Т.е. намалението на цената се компенсира в някаква степен с повишаване на времето, за което се плаща. В крайна сметка, "намалението" ще се окаже съпоставимо с лихвите, които НЕК ще трябва да плаща по новия заем. Аве как все става така, че всеки успява да ни прекара, ей това не мога да го разбера! Вече започвам да си мисля, че е по-добре да я закрием тая държава - тя за нищо не ни служи, даже напротив. Някой концесионер ако се намери може да е по-добре. Баси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Що никой не коментира как върви удължаването на експлоатацията на 5 и 6 блок на Козлодуй? На никой ли не му прави впечатление пронизителната тишина около тази тема? 5-ти блок пуска кепенци на 31 октомври 2017 г. - Боце още ще е на влакт, за да отчете смъртта и на последния руски енергиен проект в България. Тогава, г-жо министър, положението в енергетиката ще се нажежи до синьо... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Ricco
преди 9 години
...По същия начин трябва да се процедира и с Уестингхаус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
...И съответно решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Ricco
преди 9 години
...Не се шегувам изобщо - за толкова неизгодни договори няма друго логично обяснение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Ricco
преди 9 години
Аз предлагам надценката над пазарната цена на тока от американските централи, понеже това изглежда е държавен подкуп - с него си плащаме НАТО да ни пази, да мине към бюджета на военното ведомство. Така поне няма да ни пилят, че разходите ни за отбрана били ниски и трябвало да ги увеличаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още