IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Westinghouse ще е стратегически инвеститор в преговорите за нов блок в Козлодуй

Компанията измества Toshiba в разговорите, гласи решение на Министерския съвет

08:17 | 05.06.14 г.
Westinghouse ще е стратегически инвеститор в преговорите за нов блок в Козлодуй

Westinghouse ще замени Toshiba като стратегически инвеститор в преговорите за изграждане на нова мощност в АЕЦ „Козлодуй”, са решили министрите по време на правителственото заседание вчера.

Припомняме, че на 11 декември 2013 година правителството позволи на Българския енергиен холдинг (БЕХ)  да започне преговори за структуриране и финансиране на проекта за нов, седми блок на ядрената ни централа. След това беше сключено Споразумение за стратегически инвеститор с Toshiba, като страна по споразумението е и Westinghouse, която е собственик на технологията „реактор с вода под налягане” - АР 1000. 

В хода на преговорите по това споразумение обаче Toshiba е направила предложението за промяна на стратегическия инвеститор, съобщава правителствената пресслужба. Искането беше одобрено на заседанието на Министерския съвет.

Westinghouse е носител на технологията АР 1000 и този статут ще позволи по-голяма оперативност и ефективност при управлението на организационните, технологичните и финансовите въпроси по време на преговорите и отваря пътя за структурирането на проекта. Това налага и промяната на стратегическия инвеститор, става ясно още от съобщението на Министерския съвет.

Американската компания Westinghouse е част от групата на Toshiba и АР 1000 е нейна регистрирана търговска марка.
Toshiba ще остане страна по споразумението с БЕХ, като ще запази задълженията си, заедно с Westinghouse, да осъществява контакт с различни агенции за експортно кредитиране с оглед подпомагане финансирането на проекта.

Припомняме, че преди дни Westinghouse подписа споразумения с три български фирми, които да й помогнат при изграждането на новата мощност в АЕЦ "Козлодуй". 

Реакторът на Westinghouse - АР 1000, се определя като най-сигурната технология в момента. Досега обаче такъв реактор не е въведен в експлоатация никъде по света. В момента се изграждат осем такива инсталации - по четири в САЩ и Китай. Ако американската компания бъде одобрена за изпълнител на новата ядрена мощност в Козлодуй, за първи път в Европа ще бъде изграждан реактор по тази технология. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още