IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Отговорността за овладяването на мигрантските е глобална

Страните членки на ООН приеха документ, призоваващ за повече права за бежанците и мигрантите

18:52 | 19.09.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на България Росен Плевнелиев в реч от трибуната на ООН. <em>Снимка: Прессекретариат на президента на България</em></p>

Президентът на България Росен Плевнелиев в реч от трибуната на ООН. Снимка: Прессекретариат на президента на България

Споделянето на отговорността на глобално ниво за овладяването на мигрантските и бежанските потоци е от жизненоважно значение. Необходимо е държавите на произход, транзит и дестинация да предприемат съвместни действия в дух на взаимна подкрепа и солидарност.

Това заяви държавният глава на България Росен Плевнелиев в изказване на пленарното заседание на срещата на високо равнище по широкомащабните мигрантски и бежански потоци в централата на ООН в Ню Йорк. Българският президент определи безпрецедентната глобална среща като възможност да бъде договорен глобален подход към управлението на мигрантските и бежанските потоци. 



„Трябва да насочим вниманието си към първопричините за миграцията. Необходимо е да намерим трайно решение на конфликтите и да се борим с нарушаването на правата на човека, социално-икономическите трудности и липсата на добро управление в страните на произход“, призова президентът Росен Плевнелиев от трибуната на ООН.

Според държавния глава спазването на международното право в областта на хуманитарните въпроси и правата на човека, ефективният контрол на границите и реадмисията са ключови елементи в управлението на миграцията. България приветства текста в приетата Декларация от Ню Йорк, който апелира за цялостно прилагане на действащите споразумения за реадмисия.

„Ефективният контрол на границите е от първостепенно значение. Това включва пълното зачитане на човешките права на лицата, имащи право на закрила, предотвратяването и борбата с незаконната миграция и каналджийството и премахване на трафика на хора. Изключително важно е да се направи ясно разграничаване между бежанците и икономическите мигранти, които не отговарят на условията за получаване на статут на бежанец. Много незаконни мигранти стават жертва на престъпни мрежи и трафик на хора, когато се опитват да преминават границите нелегално“, посочи още българският президент в изказването си.

Държавният глава подчерта още, че България стриктно спазва международното право в областта на хуманитарната дейност и правата на човека. „Обръщаме специално внимание на защитата на най-уязвимите – на жените, децата, особено непридружаваните деца, и на хората с увреждания. България също така предоставя хуманитарна помощ и помощ за развитие на страните на произход и транзит“, припомни Росен Плевнелиев.

България вече прие първата си Национална програма за презаселване и се присъединява към призива към държавите, които все още не са приели такива програми, да го направят възможно най-скоро.

България ще участва в предстоящия преговорен процес за приемане на Глобален пакт за сигурна, редовна и законна миграция, който ще набележи набор от принципи, ангажименти и общи разбирания между държавите членки на ООН по въпроса за международната миграция във всичките ѝ аспекти – хуманитарна област, развитие, сигурност и права на човека, стана ясно още от изказването на българския държавен глава пред ООН.
Междувременно световни лидери и външни министри от 193 страни одобриха документ, чиято цел е да бъде даден по-хуманен и координиран отговор на бежанската криза, предаде AP, цитирана от БТА.

Документът е от 22 страници и е наречен "Нюйоркска декларация за бежанците и мигрантите". Той не е правно обвързващ и в него няма конкретно поети ангажименти, но призовава страните да спазват човешките права, да увеличат хуманитарната помощ и да ускорят процесите по преразселване на бежанци.

Днешното заседание бе председателствано от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Утре ще има втора среща на върха по бежанския въпрос с домакин президента на САЩ Барак Обама. На нея ще се търсят конкретни ангажименти от държавни лидери за финансови средства за подпомагане и преразселване на 65,3-те милиона мигранти и бежанци по света.

Участниците на днешния форум се споразумяха да приемат през 2018 г. два световни договора за управлението на миграционните потоци и бежанските политики, съобщи ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 0
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Русофоб за бой се стяга,мята пушка на рамо!- Сбогом, майко, сбогом, Костов,сбогом, верни другари!Аз отивам в боя лютирусофили да громя,а пък вие си мълчете,че съм учил във Москва!Туй сега не е на мода,пък и полза няма веч,трябва да смениме боршас Вашингтонския гювеч.Много време се измина,майка сина не виде.Даже профилът му в фейса,изоставен опусте.Една сутрин мейл пристига -майка мисли син пишЕ,а в писмото два-три реда,от Юесейско аташе:Твоя син се бори славносъс рашисткия ни враг,мяташе опорни точкив наша полза и рахат.Той предложи да се биесрещу лошия Асад,за което получаванай-големия ни грант.Вместо майка да заплаче,гордо вдигна тя глава,че изгледа такъв сина -на Обама пръв слуга.После бърже се приготвии към Козяк полетя,Тенкю, мама да й кажат,с пълна с долари торба.Но съдбата се намесивъв хибридната война,даде рамо на Русия,а Юесейци фалира.Вместо долари на пачкиМама даже цент не взе,и се върна у дома симъката да ореве.А на прага син я чака,тъжен, смачкан, унизен.- Няма, да се плашиш, сине,на братушки ставай фен!И синчето припна вънка,с руска песен на уста,ръга с лакти да пробиепът до руската софра.- Направете път да мина,аз съм тачен русофил.Да живей, живей Русия!Смърт на САЩ и на ИДИЛ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Това е антиглобализмът - свободното движение на стоки, хора и капитали са глобални проблеми. Те ЛЪЖАТ че чрез тях се случва единението на Света, всъщност го разделят - парцелират. ОГРОМНА ОПАШАТА ЛЪЖА на антиобединените нации, политиците глобалисти - антиглобалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Въобще не трябва да се местят такива големи групи хора, това не са хора с някакви специални умения които за да реализират трябва да отидат в друга страна. Какъв е смисъла, това е посегателство срещу свободата хората да се движат.Те искат накрая да се наложи да се забрани движението на хора за да спре преместването на катуни. Кой цивилизован човек иска катуна да дойде в къщата му и то при положение че той се чуди как ще оцелее утре в нея - дали ще има доходи да плати за елементарните си потребности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
Kosto
преди 7 години
"На нея ще се търсят конкретни ангажименти от държавни лидери за финансови средства за подпомагане и преразселване на 65,3-те милиона мигранти и бежанци по света."- Защо и кому е необходимо това? Значи не е идея на Меркел все пак ;)Не е ли по-логично да се осигури мир, така че да няма бежанци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още