IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подсилват оперативния състав на МВР

В бъдеще ще има друг регламент на обезщетения при напускане на системата, каза Румяна Бъчварова

17:19 | 13.10.15 г.
Подсилват оперативния състав на МВР

С поне 1000 полицаи ще бъде подсилен оперативният състав на МВР с готвената административна реформа във ведомството. Това стана ясно от думите на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, която уточни, че в бъдеще полицаите могат да бъдат и "няколко пъти повече".

Все още не е ясно обаче колко души ще останат в администрацията и съответно ще бъдат прехвърлени от първа в трета категория труд.

Бъчварова каза, че причината е, че няма окончателно решение за част от дирекциите дали да останат с полицейски правомощия или не.

Вътрешният министър уточни, че се търси баланс между оптимизирането на структурата и разходите за заплата и последващите дължими плащания за компенсации, но смята, че това няма да стане в рамките на година.

Бъчварова каза още, че не би искала да ограничава права на полицаи, затова с финансовото министерство ще се уточнява схемата по изплащането на дължимите суми. С финансовия министър Владислав Горанов обаче имали обща визия за това как да се оптимизират бюджетите на МВР по различни дейности, а целта била по-малко на брой хора да работят при по-добри условия.

Бъчварова призна, че в бъдеще ще има друг регламент на обезщетения при напускане на системата, за да се оптимизират бюджетите, но не конкретизира детайли.

Тя коментира и скандала в центъра на София с участието на лидера на „Атака“ Волен Сидеров и депутата от партията Десислав Чуколов и го определи като „неприятен прецедент“.

Бъчварова отново заяви, че показаното отношение от депутатите към служителите на МВР е недопустимо и не го приема. „Не може да изискваме от полицията да си изпълнява задълженията, каквито са предписани, без да спазваме уважението и да имаме респекта от органите на реда“, настоя тя.

Вътрешният министър каза още, че депутатският имунитет гарантира на народните представители свобода на изразяване на мнение по важни въпроси, а не служи за това да ги пази, когато нарушават законите. Според Бъчварова искането на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на депутатите и за разследване на случая е правилно.

Тя настоя, че в тази ситуация не става дума за лични отношения. „Имаме принципен казус и по него трябва да имаме принципно отношение“, подчерта вицепремиерът. Бъчварова каза, че през цялото време е била информирана за случващото се от служители на МВР и няма защо министърът да взема отношение в ситуация, в която не може да има политическо отношение.

На въпрос има ли все пак ударен полицай, Бъчварова каза, че има информация от граждани, че са били свидетели на такова поведение.

Министърът настоя, че мотивът на националистите за нарушения с акцизни стоки не може да е повод за проверки от тяхна страна в магазина и ако има такива сигнали, те се дават на съответните органи. Според нея МВР има много добри резултати в борбата срещу контрабандата, която по думите й спада значително, а приходите в хазната растат.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още