IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди пет години проверка открила нарушения за "Цанков камък" за 232 млн. лева

Инспекция на АДФИ е констатирала 65 нарушения на Закона за обществени поръчки при строителството на хидровъзела

17:37 | 18.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е открила още преди пет години, че по проекта на "Цанков камък" са извършени разходи за 232 млн. лева без обществени поръчки.

Това обяви чрез прессъобщение Министерството на енергетиката (МЕ), което е получило от агенцията докладите от инспекциите, свързани с възлагането и реализацията на хидровъзела.

През 2012 г. АДФИ е извършила проверка дали са обявени обществени поръчки при възлагането на строително-монтажните дейности, строителния надзор, консултантските услуги и техническите становища на хидровъзел "Цанков камък".

Инспекцията трябвало да установи как се изпълняват вече сключените договори.

Проверката констатирала 65 нарушения на Закона за обществените поръчки, правилника за прилагане на закона и на наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Докладът е изпратен от тогавашния директор на АДФИ Теменужка Петкова (сега министър на енергетиката, б. ред.) до органите на прокуратурата, уточняват от енергийното ведомство.

Сега докладите с извършените проверки и установените нарушения, заедно със списък на отговорните за това длъжностни лица, са изпратени от министъра на енергетиката Петкова отново на органите на прокуратурата, след като депутати от 44-то Народно събрание подадоха сигнал до главния прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още