IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През март производствените цени намаляват спрямо февруари

По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост, а по-високи – в добивната

13:05 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Общият индекс на производствените цени в България през март 2017 г. намалява с 0,5% спрямо предходния месец, но расте с 4,1% на годишна база, съобщи НСИ.

През февруари индексът се повиши с 1% спрямо предходния месец, а през януари – с  с 0,6% спрямо декември.

По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост с 0,8%, а в добивната промишленост цените нарастват с 1,1%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение. 

По-съществено цените в преработващата промишленост намаляват при производството на основни метали - с 1,8%, на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0,5%. Цените растат при производството на електрически съоръжения - с 1,3%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0,7%.

На годишна база има ръст при добивната промишленост - с 12,4%, и в преработващата промишленост - с 5,7%.

Намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,6%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 15,2%, при производството на електрически съоръжения - с 4%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3,3%. Намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0,8%, и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0,6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през март 2017 г. е с 0,3% под равнището от предходния месец. Намаление е регистрирано в добивната промишленост - с 0,9%, и в преработващата промишленост - с 0,4%, докато при производството и разпределението на енергия няма изменение.

В преработващата промишленост спад на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 1,3%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - по 0,4%. Нарастване е отчетено при производството на електрически съоръжения - с 1,2%, дървен материал и изделия, без мебели, и при производството на химични продукти - по 0,9%.

На годишна база производствените цени на вътрешния пазар през март 2017 г. нарастват с 2,1%. Увеличение е регистрирано в добивната промишленост - с 8,8%, и в преработващата промишленост - с 4%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на енергия с 1,8%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо март 2016 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 13,7%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3,9%, производството на електрически съоръжения - с 3,8%. Намаление на цените се наблюдава при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0,7%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - по 0,6%.

Производствените цени на международния пазар през март 2017 г. намаляват с 0,9% в сравнение с предходния месец и нарастват с 8,1% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още