IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурори отказват досъдебни производства за контрабанда, която не е в големи размери

Инспекторатът към ВСС анализира практиката на прокуратурите през 2014 и 2015 г.

11:34 | 30.06.17 г. 1
<p>
	Контейнери на пристанище Варна. Снимка: Агенция Митници</p>

Контейнери на пристанище Варна. Снимка: Агенция Митници

Прокурори отказват да образуват досъдебни производства за контрабанда, ако стойността на стоките не е в големи размери.

Това установява Инспекторатът към ВСС  при тематична проверка, след която са изведени основните  причини, поради които прокурори  отказват да образуват досъдебни  производства за  контрабанда.

Проверката е направена през 2016 г. при планови инспекции за дейността на прокуратурите през 2014 и 2015 г. Анализирана е работата на 9 окръжни прокуратури (Враца, Добрич, Бургас, Монтана, Плевен, Видин, Ловеч, Пловдив и Ямбол) и 3 военно-окръжни прокуратури (София, Пловдив и Сливен).

През 2014 и 2015 г. в проверените прокуратури има общо 7 отказа за образуване на досъдебно производство за контрабанда (престъпление по чл. 242 от НК) и 17 постановления за прекратяване на досъдебно производство.

Най-честата причина, поради която прокурорите отказват да образуват досъдебно производство, е, че контрабандните стоки не са в „големи размери” - паричната им равностойност не надхвърля 70 пъти минималната работна заплата към момента на деянието. 

За да е налице квалифицирана контрабанда по чл. 242, Наказателният кодекс изисква стоките и предметите да отговарят на две условия - да са за търговски или производствени цели и да са в големи размери.

Тъй като не са в големи размери, прокурори са отказали да образуват досъдебни производства за контрабанда на открити в автомобили или камиони 18 комплекта анцузи, носещи марките „Адидас” и „Найк”, на обща стойност 2 328 лв., изделия от бял метал, наподобяващ сребро, и тютюневи изделия на обща стойност 6 345 лв., бельо и тютюневи изделия на стойност 19 395 лв., 2 хил. тениски и 100 спортни комплекта, обозначени с марката „Адидас”, на обща стойност 22 610 лв.

Досъдебно производство за контрабанда на 215 изделия от жълт метал във формата на накити пък е прекратено, защото експертизи установяват, че са имитация на златни накити и че са на стойност 2 592 лв., т. е. не са в „големи размери”. Поради тази причина е прекратено и досъдебно производство за контрабанда на 91 кг нарязан тютюн на стойност 22 835 лв.

Друга причина за отказ от образуване на досъдебно производство или за прекратяване на образувано производство е, че липсва или не може да бъде доказан пряк умисъл от извършителя.  Например шофьори на тирове не знаят с какво точно е натоварен камионът.

Най-често прокурори прекратяват досъдебни производства за контрабанда поради изтичане на давностния срок за наказателно преследване  – 10 години. Голяма част от тях са били образувани срещу неизвестен извършител, който не е бил установен, и след изтичане на давностния срок за наказателно преследване те са прекратени.

Например – досъдебни производства за 1 800 дънкови якета, за мерцедес с променени номера на рамата, за 2 114 употребявани автомобилни гуми, за резервни части за автомобили втора употреба, за 7 кашона с часовници, части и аксесоари за мобилни телефони.

Досъдебни производства за квалифицирана контрабанда се прекратяват и когато се установи, че извършеното деяние не е престъпление (например пренасяне на стоки през вътрешна за ЕС граница) или когато спрямо същото лице за същото престъпление има влязла в сила присъда (например в чужбина по обвинение за контрабанда на наркотици).

Досъдебно производство срещу чужденец за опит да пренесе незаконно през границата 3 видоизменени газ-сигнални револвера с отстранена предпазна муфа, които в този си вид представляват огнестрелно оръжие, е прекратено поради малозначителност на деянието – револверите са закупени с фактура от лицензиран магазин, стойността им е минимална – 150 лв. за трите, предадени са доброволно, оказано е съдействие на митниците, извършителят не е осъждан, не са настъпили други вредни последици.

Инспекторатът към ВСС препоръчва на наблюдаващите прокурори при отказ за образуване на досъдебно производство за квалифицирана контрабанда винаги да уведомяват съответните митници, че постановлението за отказ подлежи на обжалване.

Инспекторатът препоръчва още съответните митници да уведомяват прокуратурите, когато налагат административно наказание за извършена контрабанда. Така ще се избегне вероятността  да се наложи два  пъти наказание за едно и също деяние.

Друга препоръка е наблюдаващите прокурори да изискват периодично информация за предприетите оперативно-издирвателни мероприятия, когато досъдебното производство по чл. 242 НК е образувано или спряно срещу неизвестен извършител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ivanrog
преди 6 години
Между заглавие и текст има съществено разминаване! От заглавието оставаш с впечатлението, че прокурорите отказват като самоцел, а реалността е че това е законовото положение. Смятам, че не е коректно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още