IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за туризма ще бъдат разделени на две части

Те ще регламентират единната система за туристическа информация и новите правила за къмпингуване

14:52 | 14.04.16 г.
<p>
	Във Велико Търново беше открито тринадесетото издание на изложението &quot;Културен туризъм&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Във Велико Търново беше открито тринадесетото издание на изложението "Културен туризъм". Снимка: БТА

Промените в Закона за туризма ще бъдат разделени на две – в посока прилагането на единната система за туристическа информация и новите правила за къмпингуване. Това каза във Велико Търново министър Николина Ангелкова, която участва в откриването на 13-тото изложение "Културен туризъм", в което са представени над 50 български общини и щандове от 13 държави, съобщи БТА.

Единната система за туристическа информация – ЕСТИ, е важна за повишаване на събираемостта на туристическите данъци, посочи министърът.

Регистърът ще включва повече от 3000 обекта. Информацията там е за три групи субекти - за лицензираните лица, за категоризираните обекти и за туристическите сдружения. Документите и данните за тях се организират паралелно в документна картотека и национална база данни.

Създадена е експертна група с представители на НАП, МВР, Министерствата на туризма и финансите и на ДАНС, за да се избере най-добрият софтуерен продукт за прилагане на системата.

По думите на Ангелкова срокът за обсъждането на промените за къмпингуването е удължен до 17 юни, а за три седмици в Министерството на туризма са постъпили над 600 предложения от граждани, институции и неправителствени организации за къмпингуването. 

Ангелкова прогнозира много добър летен туристически сезон. Наред с очаквания ръст от 30 на сто на летуващите от Русия спрямо миналата година, за първи път през този сезон ще има френски туристи, които ще летуват на българското Черноморие на базата на планирани ранни резервации, очакванията са за ръст на френските туристи от около 60 на сто.

Културно-историческият туризъм е водещ в превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация, заяви Ангелкова. Тя посочи, че са създадени осем културно-исторически маршрута, които ще бъдат представени чрез интерактивни карти, с които ще бъдат подпомогнати общините и туристическия бранш.

„Преди 13 години, когато стартира  изложението, самото понятие „културен  туризъм” бе трудно за дефиниране  и доста неясно като потенциал дори за самите професионалисти в туризма”, отбеляза при откриването на международния форум кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.

Изложението, което за 13-ти пореден път се провежда в старата столица, е платформа за създаване на успешни модели за развитието на съвременните туристически дестинации.

Форумът ще продължи до 17 април и предлага освен богат избор на атрактивни туристически оферти, дискусии, срещи с творци и широки възможности за развитие на бизнес отношенията.

182 хиляди туристи са посетили Велико Търново през 2015 г. и се очаква ръст от 5%, който оформя  трайна тенденция в последните 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още