IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 17 юни се удължава общественото обсъждане за къмпингуването

Работна група ще обсъди детайлите около различните предложения на заинтересованите страни

18:28 | 16.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

До 17 юни се удължава общественото обсъждане за къмпингуването, стана ясно по време на дискусия по темата днес.

Основният резултат, около който се обединихме, е да има ред и правила по отношение на къмпингуването, каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова след края на дискусията с представители на заинтересованите страни.

Срокът за общественото обсъждане на промените в проекта на Закона за туризма ще бъде отложен с още три месеца до 17 юни, потвърди министърът на туризма. Така тя разчита да се намери максимално баланс в текстовете, които са спорни.

В момента предстои до десет дни всички, които имат устни предложения, да ги отправят и писмено до министерството, като ведомството ще ги обобщи и качи на сайта си в табличен вид. Успоредно с това ще бъде създадена работна група с ресорните министерства и с представители на всички заинтересовани страни, така че в тесен кръг да се разработят примерните правила и след това отново да бъдат подложени на публично обсъждане. Едва тогава те ще намерят мястото си в Закона за туризма, категорична беше Ангелкова.

Тя се радва, че всички участници в днешната дискусия са се обединили около тезата, че трябва да има ред и правила за къмпингуване, за да може "да имаме устойчиво развитие на туризма и опазване на околната среда".

Всички детайли по спорните моменти ще бъдат обсъдени в бъдещата работна група, подчерта министърът. Там ще се дискутират редът и правилата по къмпингуването, след което изводите и предложенията ще бъдат поставени на широко обществено обсъждане, така че всички да имат възможност за коментари.

Николина Ангелкова вярва, че ще се стигне до консолидирано решение по спорните моменти от законопроекта на Закона за туризма.

На въпрос на телевизия Bulgaria ON AIR за евентуална нейна оставка Ангелкова каза, че винаги, когато премиерът я поиска, ще бъде подадена. Тя уточни, че си върши работата и за нея е важно тя да се приема балансирано от всички.

Николина Ангелкова направи и коментар за предстоящия летен сезон, който по думите й върви много успешно благодарение на усилията на ведомството и на бранша. Тя не коментира конкретни цифри, но посочи, че има данни за много оптимистичен ръст на ранните записвания.

Междувременно депутати от ГЕРБ внесоха днес промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които пада забраната за къмпингуване на плажа, съобщи Dnes.bg.

Забраната за опъване на палатки и паркиране на по-малко от 100 м от крайбрежната ивица беше приета едва преди десетина дни по предложение на реформаторите.

"Поради големия обществен интерес бяхме длъжни да постъпим по този начин", призна обаче днес Цвета Караянчева, след като съпартийците й внесоха промените в деловодството на НС.

В понеделник Борисов обяви, че забраната за къмпингуване ще падне.

"ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене. Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран", коментира тогава той.

В началото на март, след като депутатите окончателно забраниха къмпингуването и паркирането в зона А реакцията на обществото не закъсня и стотици излязоха на протест.

Впоследствие президентът Росен Плевнелиев пусна законовите промени за обнародване в Държавен вестник, но пък сезира Конституционния съд, защото "не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лв. за паркиране и къмпингуване".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още