IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленогорски: Предлагаме едногодишно отлагане на забраната за къмпингуване

Нужни са законови промени за облекчаване на създаването на къмпинги, докато се наложат регулации, смята реформаторът

11:12 | 16.03.16 г. 1
Зеленогорски: Предлагаме едногодишно отлагане на забраната за къмпингуване

Едногодишно отлагане на въвеждане на забраната за къмпингуване предлагат депутатите от Комисията по регионално развитие и благоустройство в парламента. Това съобщи пред БНР председателят на комисията Найден Зеленогорски и допълни, че в момента това е правилното действие, защото ако искаме да постигнем европейските стандарти на живот, трябва да има регулации и те да се спазват.

Забраната за къмпингуване и паркиране в 100-метровата ивица от морето беше приета на второ четене с промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, което отключи протести в страната на желаещи да къмпингуват свободно. 

Зеленогорски обясни, че е разговарял по темата както с премиера, така и с парламентарните групи на Реформаторския блок и ГЕРБ. За периода от една година Зеленогорски предлага да се изгради необходимата стратегия за Черноморието и за къмпингуването.

„От РБ и колегите от комисията смятаме, че по-логично и нормално би било да наложим едно едногодишно отлагане на въвеждането на тези забрани, като през това време да се изгради необходимата стратегия за Черноморието, за туризма, за къмпингуването. Нещо, за което настояваха и природозащитниците”, посочи той.

Според Зеленогорски трябва да се направят промени в няколко закона, включително и в Закона за устройството на територията, което би облекчило създаването на къмпинги. За него това е необходимо, защото главният проблем в момента е, че значителна част от съществуващите допреди 20 години къмпинги вече не съществуват.

„Има доста възможности, но за съжаление режимът в Закона за устройство на територията за създаване на къмпинги е доста тежък. Според нас той трябва да бъде облекчен, защото в момента е като да строиш монолитна сграда”, посочи председателят на комисията.

Депутатите предлагат в рамките на едногодишния срок на отлагане на забраната за къмпингуване да се направи дискусия с природозащитниците, на която да се обсъди дали може да отпадне окончателно забраната, но в същото време да се въведат правила.

„В момента всичко, което се случва, е абсолютно безконтролно”, категоричен е Зеленогорски.

Той поясни, че отмяната на забраната за къмпингуване може да стане чрез нов проект за промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Трябва да се изчистят детайлите по дефиниране на къмпингуването и редица други.

Зеленогорски изрази позиция, че когато се създават правила за къмпингуване, след като такива не е имало десетилетия, е нормално да има протести. Той подчерта, че когато се въвежда регулация, никога няма напълно удовлетворени, но заяви, че правила трябва да има и европейските практики го доказват. Зеленогорски даде пример с Хърватия, където има къмпинги от различен ранг – между една и пет звезди и са въведени правила за ползването им.

По думите му доста хора не правят разлика между къмпингуване и бивакуване и тъкмо затова трябва да има регулация. Зеленогорски напомни не само за отпадъците, които оставят след себе си къмпингуващи, но и за пожарите през лятото, които според него се причиняват именно от бивакуващи на нерегламентирани места.

Реформаторът подчерта, че регулация на къмпингуването не означава тотална забрана, а общини и собственици на съответните територии да подлежат на регулация и правила. За него трябва да се посочат конкретни места, на които е позволено къмпингуване, и да се въведат санкции при нарушения.

По-късно днес Министерството на туризма инициира дискусия по промените в Закона за туризма относно къмпингуването, на която са поканени природозащитници, местната власт и всички заинтересовани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
кияси
преди 8 години
Кого представляват природозащитниците,защо собственици на имоти не се смятат за страна.Не е ли странно след като трябва да има някакво споразумение СЪОБРАЗЕНО СЪС ЗАКОНА ,става само това което искат "зелените"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още