IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобите за пренощуване на плажа отпадат

Остава обаче забраната за къмпингуване и паркиране в 100-метровата ивица от морето

16:03 | 01.03.16 г. 4
Глобите за пренощуване на плажа отпадат

Депутатите се отказаха от идеята да въведат глоби за пренощуване на плажа, макар че оставиха забраната за къмпингуване и паркиране в 100-метровата ивица от морето. Тя беше приета на второ четене с промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Предвидените глоби от 1000 до 10 000 лева за нарушаване на това ограничение отпаднаха след предложение на депутата Костадин Марков от Реформаторския блок. Според министъра на туризма Николина Ангелкова обаче остават глобите, предвидени в административния кодекс - от 5 хил. до 50 хил. лева, пише Dnes.bg

Решението беше взето на фона на протести на природозащитници пред парламента и остри реплики в пленарната зала. Мотивът на депутатите да го одобрят е замърсяването на плажните ивици и нуждата от запазване на природата. 

Ангелкова обясни пред парламента, че забраната е само стъпка в регулацията на къмпингите. "Предстои да се въведат нови изисквания за тях - да са с две или три звезди, да има осигурена топла вода и да се гарантират минималните нужди на всеки турист", каза тя. 

Костадин Марков беше вносител на предложенията за забраните, но сам се отказа от идеята за глобите.

"Да кажем, с г-н Миков пием по една ракия на плажа и задремем. Идва един човек и казва, че ни глобяват, но г-н Миков казва, че е бил със затворени очи, но не е спял, а е мислил. Тогава няма да е честно само аз да бъда глобен", обясни мотивите си той, като призна обаче, че забраната не е "изчистена". 

Марков остава категоричен все пак, че безконтролното къмпингуване и паркиране в плажни ивици трябва да бъде спряно. 

Гласуването на точката бе отложено, за да се чуе и гласът на протестиращите. Техни представители бяха изслушани по време на извънредно заседание на регионалната комисия.

"Не можем да толерираме тоновете боклуци, които остават на плажа", обясни шефът на комисията Найден Зеленогорски. 

С промените в закона за Черноморското крайбрежие се въведе и категоризация на плажовете, като "Корал", "Иракли" и " Карадере" бяха определени като плажове за природосъобразен туризъм. Те няма да могат да се дават под наем и на концесия и на тяхната територия няма да може да се извършва стопанска дейност.

С поправките концесиите на плажовете преминават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма.

След приемането на промените Ангелкова обясни от парламентарната трибуна, че ще се подготвят нови поправки в същия закон, свързани с идеята за групиране на плажовете и цялостната концепция за управлението им.

“Изключително важно е да регламентираме къмпингуването и паркирането на определените за това места, за да може да имаме европейски стандарти в опазването на природата. Къмпингуването е определено в новата наредба за категоризации и прекатегоризации, има изисквания към къмпингите, за да се гарантира опазването на природата и минималните необходими нужди на туристите”, коментира тя.

Ангелкова посочи още, че предстоящият летен сезон ще бъде гарантиран, за което в момента екипи на министерството работят усилено.

Заради приетите промени тази вечер се организира протест в София. Граждани искат да защитят конституционното право да ползват свободно плажовете, като подчертават, че няма никакви пречки за строителството по ивиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
troika
преди 8 години
В САЩ може да си паркираш колата в 100-метровата зона и няма проблем. Че то много къщи има на такива метри от морето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
kane
преди 8 години
е след като сащ са ти еталона - развивай се според товаза много други не е!ОК БРО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
fri
преди 8 години
За САЩ знам, че плажа се охранява и след определен час е забранен за ползване. Да не говорим, че не можеш да изпиеш 1 бира на плажа. Има полиция и веднага те глобява (а може и нещо повече, не знам). И хората го спазват.а тук в Б-ия всичко може:- бетонни джунгли, и частни заграждения може, и къмпинг може...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Тъ-па-нари! Значи да стане бетонна джунгла и разни кметове да си заграждат може, а къмпинг не може ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още