IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи протести на земеделци срещу еднодневните трудови договори

Фермери се канят да блокират магистрала „Тракия” между Пазарджик и Пловдив

14:16 | 18.04.16 г.
Първи протести на земеделци срещу еднодневните трудови договори

Земеделски производители от Пазарджишко, недоволни от въвеждането на еднодневните трудови договори, обмислят да започнат ефективни протести. Фермерите се канят да блокират магистрала „Тракия” между Пазарджик и Пловдив, съобщава БНТ.

Днес предстои среща, след която ще бъдат обявени и дните за протести.

Първоначално те ще започнат като митинги на централния площад в Пазарджик. Очаква се да протестират и стопани от Стрелча, Карлово и Пловдив.

В Пазарджишко недоволните от еднодневните трудови договори са над 500. Според тях процедурата води до загуба на време, пари за осигуровки, обработване на документи и внасянето им в институциите.

Недоволните земеделци казват, че са изчерпали всички други възможности. През януари тази година е проведена среща в Министерството на труда и социалната политика, но резултати от нея няма, твърдят фермерите.

Междувременно работодателите от сектора отправиха редица предложения към системата на еднодневните трудови договори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). 

Работодателските организации поискаха да се опростят допълнително възможностите по сключването на еднодневни договори, за да не бъдат затруднявани особено при много масови кампании, когато се наемат хора за кратко време. Бизнесът поиска и законодателни промени в посока мястото на сключването на договорите, внасянето на осигуровките и разширяване на секторния обхват на този вид договори.

Главната инспекция по труда лансира и идея да се създаде информационен продукт, който да даде възможност за автоматично изготвяне на договорите.

Общо 1004 са земеделските производители, които са използвали еднодневни трудови договори за миналата година, сочи анализ на Главна инспекция по труда. Те са били основно в лозарството, брането на малини и производството на картофи или в почти всички земеделски дейности. От 20 юли 2015 година до края на годината има закупени 81 хил. дневни трудови договора и върнати около 9 хиляди такива, тоест реално използвани са 72 хил. договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още