IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътната агенция подписа договора за разширен идеен проект на тунела под Шипка

Наскоро стартира строителството на втория етап от обхода на Габрово, част от който е тунелът, следващите етапи се планира да се правят с европейски пари

13:33 | 25.06.14 г.
Пътната агенция подписа договора за разширен идеен проект на тунела под Шипка

Консорциум „Мости” („Мости България” ООД и „Мости Катовице” Сп.зо.о.) ще прави разширения идеен проект за обхода на Габрово и тунела под вр. Шипка, съобщават от Агенцията „Пътна инфраструктура“.

Днес председателят на Управителния съвет на Агенцията Стефан Чайков подписа договора за изработване на разширен идеен проект за обекта на стойност малко над 104 200 хил. лева без ДДС. Срокът за изпълнение на поръчката е 120 дни.

В момента Агенцията работи по първата фаза от обхода на Габрово, част от който е и тунелът под Шипка. Изпълнението на първата фаза предвижда ремонт на съществуващи пътни участъци.

Изпълнението на първия етап от обхода – рехабилитацията на участък от 7,6 км, завърши в края на миналата година, припомня пътната агенция. В края на май стартира вторият етап от обхода - рехабилитацията и реконструкцията на съществуващ пътен участък с дължина 3,2 км. Трасето минава западно от кв. „Войново“ и завършва при с. Чехлевци.

С приключването на този ремонт, както и с подготовката на идейния проект за новите участъци от обхода и тунела, ще приключи първата фаза от реализацията на проекта.

Третият, четвъртият и петият етап от обхода на Габрово се предвижда да са изцяло ново строителство, като това е втората фаза на проекта. Строителството на самия тунел, който се предвижда да е с дължина малко над 3 км, е част от петия етап на реализацията на обхода на Габрово.

Съоръжението е включено за финансиране от новата оперативна програма „Транспорт“, въпреки че не се знае дали парите за пътно строителство по линия на програмата ще бъдат достатъчни за осъществяването на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още