IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редовната мисия на МВФ е на посещение в България до 16 септември

Експертите от Фонда ще проведат срещи с представители на Министерството на финансите и Българска народна банка

16:12 | 07.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Редовната мисия на МВФ е на посещение в България до 16 септември

Редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) е на посещение в България в периода между 7 и 16 септември, съобщават от Министерството на финансите (МФ).

Редовната мисия на фонда ще бъде водена от Реза Бакир.

В рамките ѝ предстои да бъдат дискутирани основните краткосрочни и средносрочни макроикономически прогнози и допускания, политиките за осигуряване на икономически растеж, двигателите на икономическо възстановяване и други. 

По време на мисията експертите от фонда ще проведат срещи с представители на Министерството на финансите и БНБ и други институции.

Международният валутен фонд (МВФ) очаква икономическият растеж на България за тази година да се забави до 2,3% спрямо 3%, отчетени през миналата година. Същият темп на растеж МВФ очаква да се задържи през следващата година, става ясно от регионалния доклад на Фонда за Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Оценката на институцията е по-висока в сравнение с тази от глобалната прогноза от края на 2015 г. Очакванията на МВФ за българската икономика са по-оптимистични и в сравнение с пролетната прогноза на Европейската комисия (ЕК), според която брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се разшири с 2% през тази година.

МВФ очаква ръстът на износът на България през тази година да се забави до 4,1% през тази година и да се ускори слабо до 4,2% през 2017 г.

Според фонда основен двигател на растежа ще бъде частното потребление, за което прогнозира, че ще се разшири с 2,5% през тази година и ще задържи този темп и през 2017 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още