IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на КТБ се опасява от отнемането на лиценза ѝ

Банката е жизнеспособна и годна да осъществява дейност, посочват отстранените изпълнителни директори

17:59 | 13.10.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръководството на КТБ се опасява от отнемането на лиценза ѝ

Правят се опити за незаконно отнемане на лиценза на банката, посочват в специално изявление до медиите временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на Корпоративна търговска банка АД (КТБ).

В тази връзка те са отправили писмен сигнал до всички парламентарно представени партии, до служебния министър-председател и до министъра на финансите, до Комисията за финансов надзор, с копие до Българска народна банка (БНБ).

"Влошаването на състоянието на активите е в резултат от начина, обхвата и обема на провеждания специален надзор и е следствие от забавянето на набелязването и привеждането на реални оздравителни мерки от страна на БНБ и квесторите", отбелязват от отстраненото ръководство на банката.

По думите им докладът на квесторите за текущото състояние на КТБ, в това число и на величината на собствения ѝ капитал, е показал, че "банката е жизнеспособна и годна да осъществява банкова дейност, което изключва прилагането на мерки, различни от оздравителните".

Според тях "недопустими се явяват мерки по отнемане на лиценз на банкова институция, чийто статут като "работещо предприятие" в нейното "текущо състояние" показва положителен собствен капитал към датата на доклада на квесторите по чл. 121 от Закона за кредитните институции (ЗКИ)".

От отстраненото ръководство на банката заявяват още, че за да бъдат създадени реални условия за оздравяване на КТБ АД, е необходимо БНБ, в рамките на законовата си компетентност, да постанови решения за премахване на рестрикциите и за прилагане на предложените с предходно тяхно писмо до БНБ мерки, както и други по преценка на централната банка.

Всичко за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
bigi
преди 9 години
Ефективна осъдителна присъда за Искров и целия ръководен състав на БНБ!Круме,ела да въведем законите ти отново,че сега във Велика България няма никакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
Ми кво да праи завалийката кат Дуганя тъй муй поръчал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Според ЗАКОНА БНБ може да отнеме лиценза на КТБ, ако тя загуби капиталова адекватност в рамките на ЕДИН месец от поставянето й под особен надзор. При по-голям срок се смята, че фалитът на банката може да е причинен от намесата в работите й. Та Искрата здраво е нагазила в киреча и сега иска със задна дата да променя закони, защото КТБ, въпреки целия тормоз, не ще да изпада във фалит. Лошо, Седларов, много лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още