IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сдружение иска да отпаднат промените в Закона за акцизите

Очаква се да се обсъдят възможни законови промени

12:57 | 16.02.16 г.
Сдружение иска да отпаднат промените в Закона за акцизите

Националното сдружение "Българска домашна ракия" е декларирало на среща с премиера Бойко Борисов искането си да отпаднат новите промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които засягат дейността на малките казанджийници по селата, и са в сила от 1 януари. Ако това не се случи, ще има национален протест, заяви пред медиите Андон Андонов - съпредседател на новоучреденото сдружение след среща с премиера. 

Той информира още, че е била инициирана среща с всички парламентарни групи с искането законът да бъде променен или да остане старото положение в сила, като по думите му политическите сили са били застанали зад техните искания. 

На срещата с премиера са присъствали министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. „Стигнахме до някакъв консенсус. Въпросът не може на момента да се реши и ще има още срещи с премиера и депутати. Очакванията са това да стане другата седмица“, каза Андонов.

Петко Събев от сдружението уточни, че премиерът е поискал да бъде запознат със ситуацията, като ще изиска информация от съветниците си за количеството произведен алкохол, като ще се направят проверки. След това се очаква да има нова среща, за да се обсъдят възможните законови промени.

От организацията заявиха, че досега в страната няма отровен човек от домашна ракия, произведена в така наречените селски казани.

Припомняме, че промените в Закона за акзиците и данъчните складове, гласувани в края на миналата година, затегнаха правилата за малките казани за ракия и задължиха собственици им да работят само от 1 юли до 31 декември.  Освен това за малки обекти за дестилация вече се считат казани за ракия с обща вместимост до 500 литра, а не до 1000, както беше преди.

Това има значение заради размера на дължимите налози - данъкът за малките обекти за дестилация е 550 лв. на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева. 

Вносителите се мотивираха, че целта е да се ограничи незаконното производство на алкохол, при което изобщо не се плащат данъци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още