IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Намаляващото и застаряващото население ще създаде проблеми на България

Според агенцията предизвикателствата са свързани с растежа, публичните финанси и кредитния рейтинг

20:25 | 07.06.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Намаляващото и застаряващото население ще създаде сериозни предизвикателства пред българската икономика и нейните публични финанси в следващите няколко десетилетия. Това посочва в свой доклад агенция S&P Global Ratings.

Компанията се позовава на анализи на Европейската комисия и прогнозира, че между 2015 г. и 2050 г. българското население ще се свие с 19%. Спадът ще дойде след понижението от 15% през последните две десетилетия, което се дължи и на емиграцията. Възрастното население ще съставя 30% от общото през 2050 г. от 19% сега.

Според S&P застаряващото население ще доведе до над двоен ръст на дефицита в бюджета до 4,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2050 г. от текущите 2,1% от БВП. Според този сценарий делът нетният държавен дълг ще се повиши три пъти до 67% от БВП през 2050 г. от 19,5% през 2015 г.

„Заради влиянието си върху потенциалния растеж и държавните финанси застаряващото и свиващо се население с времето най-вероятно ще доведе до влошаване на кредитния рейтинг на България“, коментира анализаторът в S&P Global Ratings Аарти Сакуя.

Въпреки че България премина през различни реформи, които могат да намалят фискалните разходи по застаряването на населението, нетната миграция най-вероятно ще продължи да поражда предизвикателства пред макроикономическата и бюджетна картина.

„Въпреки че усилията на властите се концентрираха върху увеличаване на дългосрочната стабилност на пенсионната и здравна системи, опитите за създаване на адекватни икономически възможности у дома за обуздаване на емиграцията могат да се окажат важни“, добавя анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 0
Kalista108
преди 7 години
Проблеми си създаваме като мислим за проблеми. Ако мислим за възможности, ще виждаме само тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Билет за градския транспорт в БГ столицата -1.60лв ! Билет за градския транспорт в Букурещ - 0 /НУЛА/ лв! ==="Новият кмет на Букурещ Габриела Фиря предлага безплатен транспорт в столицата на Румъния. Това е първото решение, което иска да реализира като кмет, предаде МИА."===Горе долу по едно и също време са текли обсъжданията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Икономиката е инерционна система и се знае какво следва както проф.Боян Дуранкев каза преди 2-3год. ,че при 3% ръст на БВП ще настигнем средните доходи на ЕС след 30год. ако стоят на едно място Американският икономист Джагъдиш Гоуклей е изчислил - http://***.investor.bg/sviat/6/a/polzite-ot-gryckata-kriza-za-evropa-94711/ Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) - ''Американското правителство разполага с 202 трилиона долара по-малко, отколкото са необходими за финансиране на всички ангажименти, които е поело към данъкоплатците........За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% '' - http://***.pariteni.bg/?tid=40&oid=185024
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
Реформи правели ..боже боже ....!!!!! Как звучи само чуждицата ..., по западно му , тежко и компетентно! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
Дори изобщо да премахнат пенсионирането проблема им ще остане! Даже ще се задълбочи, тъй като няма да имат основание да крадат от дохода на работещите УЖ за да им осигурят старините! Със здравните осигуровки нещата са сходни! ха ха ха:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"..Въпреки че България премина през различни реформи, които могат да намалят фискалните разходи по застаряването на населението...,"===Това ми хареса като формулировка! ха ха ха Демек, въпреки, че се преминава към "дране" на пенсионерите, отнемайки им статута на такива с повишаване на възрастта за пенсиониране почти до смъртта им и намаляване на доходите на евентуално оцелелите след нея, проблема ПАК оставал!! ха ха ха Ей има упорити из между тях и не *** бре! ха ха ха Младите БЯГАТ като от война а оставащите тук не щат да се множат. Ужас! ха ха ха Дори бежанците бягат само като чуят че им предлагат да стъпят тук. ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 1
scott
преди 7 години
ко? лошо управление?!?!?!?!? НЕМА ПО-СЛАДКА РАБОТА ОТ ТВА ДА СИ УПРАВЛЕВАЩ В БЪЛГАРИЯ!Квото и да правиш си ненаказуем, безконтролен и винцеславен. Дори може да развихриш шуробаджанащина и пак да ти викат "Мъдрия"!Лошото е само, че управляваните измират или емигрират. Ей затва ни требват анализатори кат тоз. Да вдъхнат увурунос, да ни кажат, че сме на прав път, че не е толкоз лошо.............винаги можем да си внесем и управляваме серийци? афганци, малайзийци? Анализатора се обади, че тез щели да ни заколът при нашия модел на управление. Жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
george353
преди 7 години
Много просто. Няма да плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
takiteasy
преди 7 години
туристическа дестинация с местно население......което обичам....! но.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 2
takiteasy
преди 7 години
...ще създаде проблеми на кой...? българия....ко е твА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още