IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специално звено ще осъществява оперативната координация при председателството на ЕС

Създаването му се налага заради липсата на ясен и ефективен механизъм за оперативна координация по европейските въпроси и водене на преговори

09:57 | 15.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Специално звено да осъществява оперативната координация по европейските въпроси по време на българското председателство през първата половина на 2018 г., предлага министърът на българското председателство на Европейския съюз (ЕС).

Проектът на постановлението, с което се създава координационният борд, е публикуван за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Становища могат да се изпращат до 27 август.

Според Павлова има непълноти в законодателството, които се отнасят до оперативната координация по европейските въпроси по време на българското председателство. Действащото Постановление № 85 на Министерския съвет от 2007 г. за координация по въпросите на Европейския съюз определя единствено общата рамка на координационния механизъм по европейските въпроси, уреждайки правата и задълженията на всички участници в този процес. Постановлението обаче не предвижда бърз и оперативен начин на взимане на решения с участието на всички заинтересовани страни в ситуацията на ротационно председателство на Съвета на ЕС, посочва се в мотивите към предложението за създаване на специалното звено.

Новите функции и отговорности на българската администрация по време на Председателството – водене на преговори от името на Съвета на ЕС, налагат създаването на ясен и ефективен механизъм за оперативна координация по европейските въпроси, подчертава се в мотивите.

Чрез създаването на Координационен борд по въпросите на Българското председателство с участието на всички отговорни лица на политическо и експертно ниво се гарантира оперативното проследяване на преговорния процес в рамките на Съвета на ЕС и неговите подготвителни органи. Изрично се предвижда при необходимост Бордът да дава указания за начина на водене на преговори, както и да предлага на Съвета по европейските въпроси промени в рамковите позиции по разглежданите досиета, допълва се в мотивите.

В борда ще участват предимно заместник-министри от кабинета, представители на ръководните органи на други институции, постоянният представител на България в Брюксел и други. Съставът му ще се определи със заповед на Павлова, предвижда постановлението.

Координационният борд се предвижда да заседава всяка седмица, а всички решения ще трябва да се взимат с единодушие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още