IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стайков: Може да има още едно поскъпване на тока през есента

Няма яснота какво ще се случва в енергетиката през следващите години, което поражда напрежение, смята икономистът

15:37 | 09.06.15 г. 2
Стайков: Може да има още едно поскъпване на тока през есента

Ситуацията в енергетиката напомня много на случилото се през 2014 година и може да се очаква увеличение на цената на електроенергията на два пъти през тази година, коментира пред Investor.bg икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков.

От 1 юли ще влязат в сила цените на електроенергията за регулаторния период 2015 - 2016 година. Предложението на регулатора е за увеличението им със средно около 2% и прогнозата на експрета е, че до есента може да има и второ увеличение. 

Неговите очаквания се основават на фактите, че през лятото на миналата година цената на електроенергията беше леко увеличена (с малко над 1%), в ценовото предложение беше предвидено намаляване на цената по договорите с „американските“ централи, макар и то да не беше договорено, наближаваха избори през есента и в крайна сметка токът поскъпна с почти 10% броени дни преди вота.

Днес ситуацията е подобна – енергийният регулатор предлага увеличение със средно малко под 2%, в ценовото предложение е вписана намалена цена за разполагаемост за AES Гълъбово и КонтурГлобал, която обаче все още не е влязла в сила и договорите не са изменени. А през октомври ще се проведат и местните избори.

Стайков беше категоричен, че и новият състав на Комисията работи по старите методи – търси откъде да бъдат намалени разходи и увеличени приходи, което ще позволи временно балансиране на системата, но няма яснота за следващите години.

„Не е важно с колко расте цената, проблемът е, че няма яснота какво ще се случи през следващите години“, категоричен е икономистът и допълва, че именно това носи напрежение в сектора.

Компаниите нямат яснота от една страна какво ще се случва с дефицита в системата, защото дори и КЕВР да успее да реши проблема с текущия дефицит в Националната електрическа компания (НЕК), остават натрупани стари задължения. От друга страна все още не е ясно как ще бъде либерализиран енергийният пазар от началото на 2016 година.

Стайков посочи, че нито са приети нужните правила, не е правена информационна кампания за потребителите, нито тестове, което ще направи много трудно отварянето на пазара само за броени месеци.

С решението си КЕВР продължава и кръстосаното субсидиране в системата, коментира още икономистът. Става въпрос не само за покриване на по-ниската цена за битовите потребители от бизнеса, а и за покриване на разходи, направени на регулирания пазар, с приходите от свободния пазар.

Ако разликата се намали малко и на бизнеса ще му олекне, на потребителите няма да им натежи толкова, а и няма да бъде нарушавано законодателството, забраняващо кроссубсидирането, посочи още Стайков.

Икономистът коментира още, че икономиката расте прекалено бавно, за да се товари бизнесът с повишаване на цената на електроенергията. Това ще стане с увеличаването на таксата „Задължение към обществото“ от 18,93 лева до 40,21 лева.

Припомняме, че приетият през пролетта Закон за енергетиката предвижда изготвянето на наредба, според която големите индустриални потребители ще имат защита срещу по-скъпия ток. Тя обаче все още не е разработена, а трябва да получи одобрение от Брюксел, което ще отнеме известно време. 

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи преди няколко дни, че предложението на регулатора цели покриване на текущия дефицит на НЕК още до края на годината. Според Стайков е трудно да се направи прогноза в тази насока предвид факта, че компанията е на печалба от 25 млн. лева през първото тримесечие. Но дори и енергийното дружество действително да успее да преодолее текущия недостиг, то остава още сериозни натрупани досега дефицити. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
За какъв свободен пазар говорим когато държавата е сключила договори за изкупуване на ток ?! Единственият начин е преразглеждане на договорите защото може да противоречат на Европейските закони - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BC-54-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%E2%80%9E%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5/ Не съм тесен специалист но изглежда логично ако противоречат на законите в ЕС да се преразгледат договорите Има и друг вариант тъй като 80% от потребителите на ток са богатите да се вдигне тока с 50% и да се дават енергийни помощи на соц.слабите Не може Бойко Борисов да плаща на една цена с хора които взимат под 286лв. пенсия а те са 1 200 000 и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Кражбите в енергетиката са големи и може още да се намалят Държавата е сключила договори за изкупуване на ток от частници 5000 мегавата при 3500 потребление в страната плюс още 5000 мегавата държавни мощности(Козлодуй ,ТЕЦ-2 и ВЕЦ ,ПАВЕЦ) = 10 000 MW 10 000MW срещу 3500 - 4000MW потребление При факта ,че ГЕРБ 2011год. беше предупреден - http://darikfinance.bg/***/80521#commentsНа 17 03 2013год. екс м-р Трайчо Трайков при Карбовски каза,че е заварил молби за 12 000 MW фотоволтаици и ветрогенератори и до оставката му са пресъединени 200 MW и за три месеца до 01.07.12год. са пресъединени още 700 MW при заложени 300MW ток от фотоволтаиците за 2020год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още