IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Велев: Спадът на инвестициите не е драматичен

Правилният подход е цялостното подобряване на бизнес средата, така че и малките инвеститори да намират основание да инвестират у нас

09:51 | 19.04.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
В. Велев: Спадът на инвестициите не е драматичен

Спад от 80% на преките чуждестранни инвестиции за първите два месеца на годината означава петкраен спад, което обаче не е толкова драматично. Това коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„В действителност ситуацията не е толкова драматична, тъй като става въпрос за два месеца от годината и за сравнение с миналата година, когато имахме една единична голяма инвестиция, неравномерно разположена – инвестицията в бургаската рафинерия”, каза Велев. По думите му ако се направи усредняване за месец ситуацията няма да изглежда така драматична, но пак резултатът ще е два пъти спад спрямо очакваното за годината и е повод за размисъл.

По повод изявлението на икономическия министър Божидар Лукарски от вчера, че държавата ще преосмисли стимулите за големите чужди инвеститори и ще се мисли за индивидуален пакет за инвеститорите, които получават сертификат клас А, Велев каза, че това е практика от години. Според АИКБ обаче по-правилният подход е цялостното подобряване на бизнес средата и условията за инвестиране, така че и малките инвеститори да намират основание да инвестират в България.

„Имаме политическа стабилност, имаме ниски данъци, но в същото време виждаме, че инвестициите са много далече от върховите постижения, които сме имали”, отбеляза Велев.

Това, което пречи на инвестициите у нас, е несигурността, смята Васил Велев. "Несигурността идва и от бежанските потоци, напрежението в региона, което се отразява на действията на предприемачите. Също така загубите на пазари заради разменените санкции между ЕС и Русия. Върху външните фактори трудно можем да влияем, но все пак имаме възможности в рамките на ЕС за заявяване на позиции в интерес на българското предприемачество", каза той. 

Друга причина за несигурност за инвеститорите са честите промени в българското законодателство, допълни Велев.

Все по-остър става и проблемът с човешките ресурси, което също е пречка, смята той. Дуалното обучение тепърва прохожда и няма да бъде панацея, коментира още той, като уточни, че професионалното образование като цяло не отговаря на нуждите на бизнеса и на структурата на икономиката по места.

Още интервюта можете да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Е ти още за стабилността и бизнес климата у нас, г-н Велевhttp://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/danychno-osiguritelnite-zakoni-sa-pretyrpeli-nad-200-promeni-za-6-godini-215279/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ахахахаа имало политическа стабилност а несигурността идвала от бежанците. Хубав виц.Несигурността идва от ЦацаТум ЦацаТам който може да ошамари всеки и от Баце премиера умен.Извинявайте обаче, кой ще дойде да си сложи тук парите, когато е видял как прокуратурата атакува банка и я довежда до фалит и как държавата отказва да я спаси, в полза на някакви частни интереси? Кой ще инвестира тук, след като чуе ПОНЕ ЕДИН от бисерите, които Баце ежедневно сипе? Хайде холан, то ние, дето тук сме се родили не виждаме смисъл да стоим, те чакат някой от вън да дойде, та и пари да донесе. Няма държава, тя е на автопилот и кога ще катастрофира не е ясно, може и днес, а може и така да си кара с години, но се носи без контрол по вятъра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още