IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени наредбата за удовлетвореността на пациентите

Наредбата предвиждаше социологически агенции да правят телефонни анкети на пациенти и да се санкционират болниците със системни нарушения

08:51 | 08.07.16 г. 1
ВАС отмени наредбата за удовлетвореността на пациентите

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени наредбата на Министерството на здравеопазването за проучване удовлетвореността на пациентите от лечението в болниците.

Решението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС в 14 дневен срок.

Наредбата беше приета по идея на здравния министър Петър Москов като част от реформите му в здравния сектор.

Наредбата предвиждаше да се правят телефонни анкети на пациенти, лекувани по Здравна каса, от социологически агенции, а при системно недоволство лечебните заведения да бъдат санкционирани.

Срещу наредбата жалба подадоха Националното сдружение на частните болници и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

В решението на съда се посочва, че наредбата не съответства на целта на Закона за лечебните заведения и не може да служи за обективна оценка на дейността на лечебните заведения.

Нарушено е и изискването на Закона за нормативните актове при издаването на нормативен акт да се изготвят мотиви, доклад, финансова оценка, да се посочат цели и очаквани резултати, тъй като такива не са направени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Москов, душо ***! И тая глупост ли си измислил? Няма по-срамно от това, съда да отменя глупостите на лекар здравен реформатор.Москов, ти ба мамата на ДСБ, ти си позор за тази партия, срам за лекарското съсловие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още