IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 10 дни НАП-София събра 9 млн. лева след напомняне по телефона за дългове

Длъжниците имат срок от 14 дни да се издължат на хазната, след като са получили напомнянето от данъчните

15:14 | 10.09.15 г.
За 10 дни НАП-София събра 9 млн. лева след напомняне по телефона за дългове

Само за 10 дни приходите от просрочени плащания по данъчни и осигурителни задължения в НАП – София са над 9 млн. лева. От агенцията отчитат това подобрение като резултат от успешна кампания за напомняне за просрочени плащания по телефона, провела се през август.

В рамките на кампанията данъчните служители са се свързали с повече от 1 300 длъжници и са ги поканили да погасят дължими към хазната данъци и осигуровки. В резултат от напомнянето 1 105 души са платили своите задължения, пишат от НАП.

Освен внесените в бюджета средства, част от лицата са потърсили среща с публичните изпълнители и са предложили погасителни планове за своите задължения.

Данъчните напомнят, че невнасянето на задължението в 14-дневен срок след позвъняването води до стартиране на процедура за обезпечаване и принудително събиране на дълговете. Преимуществено се използват бързо ликвидни способи – налагане на запор върху банкови сметки, вземания от трети лица, включително работодател, ако длъжникът е физическо лице.

Ако в двуседмичен срок след позвъняването постъпи плащане или длъжникът даде обезпечение, към принудително изпълнение няма да се пристъпва.

Междувременно  206 длъжници с наложени обезпечителни мерки получиха уведомителни писма, че ако публичният дълг не бъде погасен или не бъде предложен начин и срок за заплащането му, който да удовлетвори държавата, НАП ще пристъпи към публична продажба на обезпечено вече тяхно имущество.

През август публичните изпълнители на Агенцията са направили и изненадващи проверки в 19 търговски обекта в София. Посетените обекти извършват дейност, реализират приходи, но собствениците им не внасят в срок задълженията си към бюджета. При акцията е иззета касовата наличност в обектите.

Общата сума, иззета от касите на търговците е около 25 хил. лева, а внесените в хазната средства след акцията надхвърлят 308 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още