IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против сливането на почивните дни

Бизнесът иска решението да е в ръцете на работодателите, синдикатите го обвързват с повече дни платен отпуск

13:42 | 05.10.16 г. 3
За и против сливането на почивните дни

Над 63% от работодателите и собствениците на компании се обявяват против сливането на празничните дни. Това коментира Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК) по „Нова телевизия” по повод искането на бизнеса да се забрани сливането на празничните дни и да отпадне работната събота.

По оценки на бизнеса икономиката на страната губи между 300 и 400 млн. лева от дългите празнични дни през тази година.

В България имаме няколко месеца - април, май, август, септември и декември, в които затваряме държавата и банките, заяви Бранков. „Държавата не функционира, банките не функционират. Нотариуси и куп други институции, които имат значение, не само за нашия бизнес, но и за личния ни живот, не функционират”, каза той.

По думите му статистиката сочи, че България не е сред страните с най-много официални празници, нито с най-дългите отпуски. По-скоро сме някъде в средата.

Бранков уточни, че работодателите са против правото на Министерския съвет да размества почивните дни. Той напомни, че и сега е позволено по решение на работодателя да се сливат почивни дни и съществува това право.

Според Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” това е един несъществен въпрос за бизнеса и за работниците. Неформално допитване на синдиката е показало, че работещите нямат против да се забрани сливането на почивните дни, но искат да се увеличи платеният отпуск.

В съседна Гърция положението с почивните дни е аналогично на това у нас. Сливане на почивни дни има, а след това този ден се отработва.

Във Франция също се случва почивни дни около празници да се сливат. Това се случва или с пускане на отпуск, или чрез договорка между работодател и служител. А отработване, както при нас - няма. Официалните празнични почивни дни в страната са общо 10. Любопитен факт е, че на 1 май е гарантирано заплащането на празничен труд.

В Италия обаче, ако служител иска да почива и ден повече, а не само един ден през седмицата, трябва да си пусне отпуск. Италианците имат право на минимум 20 дни годишен отпуск и 12-13 почивни празнични дни.

САЩ остават единствената държава, в която няма установен законово гарантиран отпуск.

В Китай пък платеният отпуск е до 15 дни, но това зависи и от стажа на служителя. За сметка на това обаче има няколко национални празника, за които се почива по седем дни – Китайската нова година и националният празник на страната.

Японците имат право на 18 дни годишен отпуск, но взимането им накуп се смята за лошо възпитание. Затова и често почиват само по осем дни. Но за сметка на това имат много празници – средно по 18 на година.

Бразилците пък са рекордьори с най-дълъг отпуск в света - минимум 41 дни годишно. А само заради карнавала в Рио де Жанейро официалните почивни дни са цяла седмица.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
IvaneJohn
преди 7 години
Проблема е в задължителното, планирано "почиване"Когато всички се "юрнат" с колите насам-натам става страшно.След това "отработваме" и никой не работи реално...Няма смисъл , нека всяка фирма и всеки работник сам да преценява кога да слива, и кога не почивни дни с празници.Отработването е безмислено и да отпадне.Бизнеса по принцип се ориентира към денонощна работа, към непрекъсваеми процеси и всички пречки пред това трябва да бъдат премахвани.Иначе се връщаме към така наречените "bank holidays" и работно време от 09,00 до 17,00ч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
При условие, че вече се знаят почивните дни за догодина, ня виждам кой и за какво ще мрънка за бани и нотариуси. Едните "загубили" 500-600 милиона, другите изкарали 1,5 милиарда. Ами семействата - единия работи, другия почива, детето на училище, другото вкъщи, щото и градината почива. А тия дето "губят", когато нямат поръчки що гонят работниците в отпуск, а не плащат платен престой. И да, в Германия обаждането на работника извън работното му време е посъдимо. Бизнесмени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
Един Българин
преди 7 години
Не виждам как са изчислили тези милиони като за едни са загуба, а за други печалба. Аз ходих с приятели и семейството на хотел, а той работеше само за празниците. Събота и неделя не по това време на годината. Доста добре спечелиха, а и не бяхме само ние. Освен това си починах и това се усети следващите дни. Каква е ползата да се прекрати тази практика, като повечето служители няма да ги пускат в отпуск, а аргумента за работа с други държави е несъстоятелен - в Италия не мога да ги хвана преди 11 и след 13ч ВСЕКИ ден, във Франция е къса седмицата, особено за майки, в Австрия петък следобед повечето фирми не работят... Да не говорим, че обикновено не става нищо за един ден. Всичко отлежава и се върши когато му дойде времето, а не като у нас да ти виси шефа на главата и да те пита постоянно "к'во ста'а?". Да не говорим, че на запад освен празници има хора, които никой не ги замества. Две седмици човекът е в отпуск и никой за нищо не му звъни! Над това трябва да се замислят работодателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още