IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Мектупчиян: Спиди ще предлага и доставки за Гърция с цените за България

Това ще стане от юни тази година, след като от октомври 2014 г. компанията предлага доставка до Румъния на родните цени

15:57 | 22.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Валери Мектупчиян, изпълнителен директор на Спиди АД.</p>

Валери Мектупчиян, изпълнителен директор на Спиди АД.

Днес се състоя дарителска кампания по повод 24 май на компаниите Спиди АД и френската GeoPost SA (DPD Group), която е акционер с 25% в Спиди АД. Под патронажа на френският посланник Ксавие Лапер дьо Кабан бяха дарени комплекти българска и френска съвременна литература на български училища във Франция и училища с профилирано изучаване на френски език в България.

След официалната част, кратък брифинг дадоха Валери Мектупчиян, изпълнителен директор на Спиди АД и Пол-Мари Шаван, президент и изпълнителен директор на GeoPost SA (DPD Group). GeoPost SA е собственост на френските пощи и има обороти от по 1 млрд. евро само във Великобритания и Германия. Оборотът в Централна и Източна Европа е за около 0,5 млрд. евро.

- Г-н Мектупчиян, от 1 юни ще стартирате услуга за доставка на пратки от България до Румъния и Гърция на една цена, може ли малко повече информация? 

Същата услуга, със същото качество, като доставката в рамките на България, ще бъде предлагана за и от Гърция, в рамките на 48 часа, включително до островите, на цена за пратка в България. Това ще е възможно както за бизнеса, така и за хората, които имат връзки с Гърция. От октомври 2014 г. вече предложихме такава услуга до всяка точка на Румъния.

- Пратките от и за Гърция с дъщерна компания на Geopost в Гърция ли ще са?

Не това е мрежа на наш гръцки партньор, който няма общо с DPD (Geopost). Съответно клиентите на гръцкия партньор ще имат възможност да използват мрежата на DPD в Европа и на Балканите.

- Можете ли да придобиете гръцкия партньор в даден момент?

Нямаме такива планове в момента, все пак сме още във фазата на първоначалните добри отношения. След развитието на тези отношения ще си покаже доколко има възможност за интеграция, доколко има желание за интеграция. Както в любовта, изисква се повече време.

- Как оценявате потенциала на гръцкия пазар като брой пратки, приходи и т.н.?

Не мога да правя такива прогнози, няма да е сериозно, по важното е, че установяваме качествена интересна връзка с потенциал за развитие и смятаме да се възползваме максимално. Знаете че положението в Гърция е сериозно, от друга страна гръцката икономика, колкото и да е затруднена, изпреварва българската и румънската, така че въпреки загубите на южните ни съседи, те все още са в достатъчно добро състояние, за да могат да правят сериозен бизнес.

- Предложеният специален гръцки данък ще ви засегне ли?

Не очаквам той да засегне този тип услуги. Все пак става дума за услуги в рамките на няколко лева и е дори несериозно да се облага такава сделка.

- Колко голям е гръцкият партньор като приходи, може ли да се придобие лесно или е прекалено голям за придобиване от Спиди?

На този етап пак повтарям, че говорим за начало на едни добри отношения, нека да не избързваме. Бизнесът на гръцкия партньор е за около 30 млн. евро годишно. Разбира се стандартът в Гърция е малко по-висок и цените са малко по-високи, от тези които ползваме в България и Румъния. Компанията е достатъчно професионално организирана, достатъчно амбициозна да се развива, така че имаме много сходни неща, които ни интересуват и е нормално да правим бизнес с тях.

- Ако трябва да сравните българския, румънския и гръцкия пазар, кой изглежда най-перспективен и с най-голям потенциал?

На мен ми се иска всичките да са еднакво перспективни. Влагаме доста усилия и наистина ми се иска да имаме повече възможности и в трите страни. Надявам се проблемите в Гърция да бъдат решени по разумен и нормален начин, което със сигурност ще отприщи сериозни възможности да правим бизнес и нашите гръцки партньори да ползват мрежата ни за Европа.

- Планирате ли разширяване и в други страни?

Засега фокусът е в страните от Европейския съюз. С Турция работим сериозно върху изграждането на "мост", който да свързва мрежата на DPD с наша сериозна партньорска компания в Турция, която е водеща компания на турския пазар. Опитваме се да преодолеем митническите и законовите усложнения, които спецификата на тяхното законодателство носи, така че наистина да можем да предложим нормална услуга, която не е обременена от допълнителни трудности, и бюрократични, и финансови. Имаме напредък, в процес на тестове сме на подобен процес, който вече е разписан и внедрен. Предполагам, че до есента ще можем да предложим ефективно връзка по доставка на пратки от и за Турция, включително към и от мрежата на DPD, включително за Балканите, като България и Румъния.

Относно нашите съседи в Сърбия и Македония, силно се надявам да постигнат повече съгласие вътре в техните държави и да изберат един наистина по отворен път към Европа и България. Имаме интерес да развиваме успешни отношения с компании в Сърбия и Македония и се надявам скоро да имаме реална икономическа възможност за това. В момента знаете, все пак те са страни извън ЕС, относително трудно е да направим масова услуга, която да предложим.

Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още