IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Мектупчиян: Спиди ще предлага и доставки за Гърция с цените за България

Това ще стане от юни тази година, след като от октомври 2014 г. компанията предлага доставка до Румъния на родните цени

15:57 | 22.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Валери Мектупчиян, изпълнителен директор на Спиди АД.</p>

Валери Мектупчиян, изпълнителен директор на Спиди АД.

- Как планирате дивидентите за тази година? Миналата година бяха изплатени в рамките на месец след Общото събрание. Как ще бъде тази година, в рамките на законовите 3 месеца или по-бързо?

Ще получите повече информация на 2 юни, тогава е Общото ни събрание. Доста съм внимателен когато се налага да отговарям на такива въпроси, не бих искал да засегна някоя буква на закона или да направя нещо, което не е прието. Аз съм повече специалист в доставките и оперативните процеси, отколкото в комуникацията. Нека ви отговорим на 2 юни. Мисля, че този път относително бързо ще се справим със задачата и акционерите ще получат дивидентите, които вече сме обявили, че имаме намерение да изплатим. Но първо общото събрание трябва да одобри.

- Какво ви даде привличането на Geopost за акционер и партньор?

Привличането на GeoPost като стратегически инвеститор ни даде възможност да реализираме нашите планове за развитие на регионален бизнес. Наред с това, като част от DPD Group, клиентите на Спиди ще получават още по-конкурентни услуги. Партньорството с един от европейските лидери в бранша подчертава две от най-важните качества на компанията за клиенти и инвеститори – предвидимостта и надеждността на Спиди.

Първите индикации за това вече са факт, има сериозен ръст на пратките от и до всяка точка на Европа с услугата DPD Economy. Очакванията за положителни резултати се свързват и със стартирането през месец юли на палетни доставки към и от Европа, чрез сътрудничество с най-успешно развиващата се мрежа за доставки на палети в Западна и Източна Европа – Palletways.

- Г-н Пол-Мари Шаван, защо Geopost се предаде и се отказа да се бори сам на българския и румънския пазари и избра Спиди?

Много добър въпрос. При такива нови пазари, на които ние се интегрираме, винаги търсим местен партньор, който изключително добре познава обстановката, който изключително добре познава нагласите, манталитета и цените на които съответният клиент би купувал,

- Но все пак опитахте сами, имахте дружества в България и Румъния?

Фирмите, които имахме бяха единствено за износ и внос, и още от самото начало имахме нужда от партньор, който да доставя нашите пратки в България.

- А защо отложихте крайната сделка по придобиването на Спиди за 2020 г., а не още през 2014 г.?

Защото това беше желанието на Валери, да остане докрай ръководител на проекта, да го следи, контролира и развие, така както би искал. И успя да ни убеди, че това е най-добрият начин за краен успех, а ние му имаме пълна вяра.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
- Евентуално така ще платите по-висока цена през 2020 г., защото показателят на сделката от 8 пъти EV/EBITDA е фиксиран отсега?

Да, но това е играта. Ще платим по-скъпо за нещо, което ще струва много повече и което и сега изисква много повече от това, което ние ще платим.

- Спиди Груп и Валери Мектупчиян ще останат ли като миноритарен акционер или ще продадат целия си дял през 2020 г. и ще се разделят със Спиди?

Днес Валери е мажоритарният собственик, ние сме миноритарният собственик. Нашите планове предвиждат през 2019 г. Геопост да може да стане мажоритарен собственик, а той да остане ако желае миноритарен собтвеник. Аз обаче се надявам, че в този момент, той ще е измислил нови страхотни проекти, които ние да можем да развиваме заедно.

В интервюто са използвани и въпроси на журналисти от други медии.
Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още