IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дялово финансиране за инвестиции в имоти вече е достъпно и в България

Компанията PropertyClub.eu се фокусира върху жилищния пазар в София, като планира и експанзия в дългосрочен план

15:39 | 25.03.16 г.
Дялово финансиране за инвестиции в имоти вече е достъпно и в България

След RealMogul в САЩ и BrickVest във Великобритания дяловите инвестиции в имоти вече са достъпни и в България. Компанията PropertyClub.eu работи вече от около половин година, има успешно финансирани проекти и прави планове за регионална експанзия, както и за нови инвестиции с по-дълъг хоризонт от време. Основната цел на основателя й Ефтим Ефтимов – да изгради доверие и да направи инвестициите в имоти достъпни не само за хората с повече пари.

PropertyClub работи на принципа на краудфъндинг платформите. За момента компанията се фокусира върху жилищния пазар в София – покупка, ремонт и препродажба на жилища с цел печалба, която се разпределя на участниците в проекта пропорционално на тяхното вложение.

Хоризонтът на инвестициите е до 1 година, а размерът на минималната инвестиция е 2 хил. евро.

Идеята

Целият трудов опит на Ефтимов е свързан с пазара на имоти. Той трупа опит първоначално в една от най-големите консултантски компании в сектора на бизнес имотите у нас, а след това и в банка, като отговаря за управлението на портфейла й от недвижимости, включително за управлението на проблемните активи, придобити заради неизплатени кредити.

През 2014 г. Ефтимов попада на една от платформите за краудфъндинг финансиране за сектора на имотите, които действат в САЩ. “Разглеждайки този модел за работа и виждайки, че в Европа няма такова нещо, още тогава, без да познавам правната рамка тук, започнах да проучвам как това нещо може да заработи на територията на България и ЕС. С изключение на Великобритания и може би Испания, законодателството е доста назад в останалите страни от ЕС”, коментира той.

Основната идея на предприемача е да направи инвестициите в имоти достъпни не само за хората с повече пари, а и за по-дребните инвеститори, които да си докарват по-добра доходност в сравнение с банковите депозити. Целевата доходност за PropertyClub е 6-10% на годишна база, като обаче няма инструмент, с който тя да се гарантира.

“Измислен е новият модерен, базиран на технологията начин за осъществяване на сделки, но рисковите фактори от инвестиция в недвижим имот няма как да се избегнат. Това, което правим, е да управляваме тези рискове и да ги минимизираме. Един от основните фактори, намаляващи риска при този тип инвестиции – трудно може да изгубиш съществена част от парите си, защото това би означавало съществена корекция на пазара на имоти. Нещо, което икономически не е подкрепено за момента, а и не се очаква в бъдеще”, смята Ефтим Ефтимов.

Фокусът

Компанията е съсредоточила дейността си в няколко квартала на София – централните райони, “Яворов”, “Иван Вазов”, някои части на “Лозенец”. Размерът на инвестицията е от порядъка на 50-150 хил. евро, като самите основатели също участват с дял от необходимото финансиране.

За придобиване на имоти се разглеждат всички източници – свободният пазар, банките, публичната продан. След придобиването на имота целта е да се подобрят неговите функционалност и облик, така че да се привлече максимално добра оферта при продажбата. Печалбата от сделката се разпределя пропорционално на участниците в проекта спрямо осигуреното от тях финансиране за инвестицията.

Същевременно всички участници са преки свидетели на целия процес и редовно им се предоставя информация за развитието на проекта, включително документите за имота.

В платформата може да се регистрира всеки с онлайн банкиране, който владее английски език, обяснява той. Основната целева група на компанията са хората със стабилен доход и добри финансови възможности.

“Пазарът в момента е добър за това, което правим, заради сътресенията на международните борси, а лихвите по депозитите в местни банки са ниски”, коментира Ефтимов.

Експанзия

Очакванията на Ефтимов са до средата на годината платформата да надмине 1 млн. лева инвестиции. С установяването на взаимоотношения и затвърждаване на доверието екипът поетапно ще се пристъпи и към по-дългосрочни инвестиции – закупуване на жилище, отдаването му под наем за определен период от време, предлагайки по този начин междинна доходност, и последваща продажба.

Амбициите на компанията са и на следващ етап от развитието й да осъществи първия цялостен жилищен проект чрез краудфъндинг финансиране – от закупуването на земя през строителството и реализацията на жилищата.

В близко бъдеще платформата ще позволи и на трети лица да осъществяват свои проекти през платформата, като тя ще функционира като краудфъндинг посредник и супервайзер, обясни Ефтим Ефтимов. Най-рано през втората половина от годината може да започне и експанзия в съседните ни държави, които членуват в Европейския съюз (ЕС) – Румъния и/или Гърция, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още