IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките за контрол на наемите в Германия "захапват" собствениците

Новият закон вече се прилага в Берлин

12:06 | 04.06.15 г.
Мерките за контрол на наемите в Германия "захапват" собствениците

До миналата седмица Томас Грот не е имал проблем да намери наематели, готови да платят 715 евро месечен наем за апартамент с една спалня в един от най-тихите и спокойни квартали на Берлин. На следващите си наематели обаче Грос трябва да определи с около 40 на сто по-нисък наем, пише Bloomberg.

Причината – мерките за контрол на наемите, които правителството прие, повеляват, че наемните равнища не може да надвишават с над 10 на сто средните наеми за районите, в които се намират жилищата.

Наемите освен това ще се определят на базата на един спорен индекс, който инвеститорите са подкрепяли само в случаите, когато се е прилагал за вдигането на наемите по съществуващи договори. Сега обаче той ще се прилага и за новоподписаните договори и на практика им връзва ръцете.

Тази седмица новите правила за контрол на наемите бяха приложени за първи път в Берлин. Наемите в града нарастват устойчиво всяка година – с 5-8%, докато референтният индекс, който ще се ползва за изчислението им в бъдеще, се увеличава с около 2-4%.

Наематели водят и съдебни дела срещу собственици на жилища заради увеличения на наемните равнища, които не отразяват пазарните реалности, като се позовават именно на двойно по-слабия ръст на индекса в сравнение с наемите.

Новите мерки принудиха инвеститорите в жилищния сектор в Германия да преразгледат очакванията си за приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още