IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Ще преодолеем заплахата от тероризма

Държавният глава призова и за по-строг контрол над оръжията в САЩ

08:46 | 07.12.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама се опита да успокои изнервената след терористичното нападение миналата седмица в Калифорния  американска общественост, като направи обръщение, което да даде светлина върху действията на правителството срещу увеличаващата се заплаха, пише The New York Times.

Терористичните действия в Париж и Сан Бернардино са били вдъхновени, но не извършени от „Ислямска държава“, заяви от Овалния кабинет Обама. 



„Терористичната заплаха навлезе в нова фаза. Аз зная, че след толкова много война много американци се питат дали не сме се сблъскани с раково образувание, за което няма лечение. Заплахата от тероризма е истинска, но ние ще я преодолеем“, заяви Обама.

САЩ са готови да унищожат всяка терористична заплаха, включително и „Ислямска държава“ , заяви американският президент. „Заплахата от тероризма е реална , но ние ще я преодолеем. Ние ще унищожим „Ислямска държава“ или която и да е друга организация, която се опитва да ни навреди. Има нещо, което Конгресът на САЩ може да направи още сега. Ако Конгресът , както мен, смята, че ние участваме във войната против ИДИЛ, той трябва да гласува за разрешение да се продължат военните действия срещу тези терористи“, заяви Обама.

В същото време американският президент призова технологичните компании да работят заедно със органите на реда в САЩ с цел предотвратяването на използването на социалните мрежи и криприращите технологии от терористи, предаде Bloomberg.

„Аз ще призова високотехнологичните лидери и органите на реда да направят по-трудно за терористите да използват технологии, за да избягат от правосъдието“, заяви Обама.

Държавният глава призова и за по-строг контрол над оръжията в САЩ в светлината на стрелбата в Калифорния. „Като за начало Конгресът трябва да обезпечи това, никой, присъстващ в списъка за забрана на полети, да не може да си купи пистолет. Какъв би могъл да е аргументът да се позволи на терорист да си купи полуавтоматичен пистолет? Това е въпрос на национална сигурност“, заяви Обама.

Същевременно американският президент подчерта, че САЩ не трябва да се въвличат в мащабна война в Сирия и Ирак.

Речта на президента нямаше за цел да обяви нова стратегия или нова политика в борбата с терористичната заплаха в САЩ или чужбина. По-скоро тя беше насочена да информира американците относно продължаващите усилия на президентската администрация и да призове гражданите на САЩ да не се поддават на страха.

Всичко по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Дали ще преодолеят заплахата? Щото официално от 14 години я водят тая битка:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 8 години
Изключително слаб лидер, президент, стратег и главнокомандващ. Говоря за Обама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
с тея лихви Саш ше глътнат вода, но тука се радват и си мислят, че всичко ше е ок. Да може да изпопадат някои държави които имат да връщат долари, но и в тяхната ше стане мазало, защото сумай ти дългове висят .... да не говорим за обслужване на дълга,че там тряя да стане 20х3 трил. за да държат това темпо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
С колко милиарда бомби?По 5 броя на *** ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
Бомбата вътре в САЩ вече цъка.МВФ вече прие юана.САЩ получават отпор дори и от бивши съюзници като Ирак..Надяват се с вдигането на лихвите да повлияят на точно определените места от развиващия се свят, но ще им се върне като бумеранг..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Незнам как ще преодолеете и спрете себе си, а да видиме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още