Мениджмънт и лидерство

Какво е нужно, за да достигнеш върха на кариерната стълбица?

Според проучване на LinkedIn от значение е притежанието на MBA диплома, както и още няколко фактора

Какво е нужно, за да достигнеш върха на кариерната стълбица?

Снимка: Архив Ройтерс

Упорита работа, интелигентност и способност да бъдеш лидер – това е най-популярната рецепта, за да стигнеш до върха на корпоративната стълбица. А може би и доза късмет – да си на правилното място в правилния момент, когато дойде моментът за повишение, коментира Световният икономически форум.

Ново изследване обаче показва, че други фактори също може да помогнат по пътя към позицията на главен изпълнителен директор.

Социалната мрежа LinkedIn разглежда професионалната история на 459 000 нейни потребители от цял свят, които са работили в топ компании за управленско консултиране между 1990 и 2010 г. От тях около 64 хил. потребители – или близо 14%, са станали партньори в големи компании, вицепрезиденти или изпълнителни директори.

Данните представят някои интересни открития за кариерното развитие.

Управленски консултант, който е прекарал време, работейки, например, в маркетинга или финансите (или и в двете сфери) или е изпълнявал други бизнес функции, подобрява шансовете си за висш ръководен пост.

Времето, вложено във всяка допълнителна работна функция, означава напредък в кариерата, равняващ се на около 3 години работен опит.

„Изпълнението на различни функции, например маркетинг или финанси, предлага всеобхватно разбиране на бизнес операциите, което е нужно, за да станеш изпълнителен мениджър“, пише Гай Бергер, икономист в LinkedIn и един от авторите на проучването. 

Още по темата

Прехвърлянето между компании в рамките на същата индустрия не осигурява значителен тласък в кариерното израстване. Смяната на индустриите обаче има негативно влияние, което може да е признак за стойността на натрупания опит и отношения.

Притежаването на МВА диплома от петте топ бизнес училища в класацията US NewsRankings е засилило сериозно кариерното израстване на участниците в проучването. Подобна МВА диплома се равнява на 13 години опит, сочат данните, а ако е получена от училище по-надолу в класацията, тласъкът по кариерната стълбица е от 5 години.

Други дипломи след бакалавър – например докторска степен или магистърска диплома, са помогнали за издигането до висш мениджър, но не предлагат такъв силен тласък като МВА.

От значение се оказва и местоположението. В САЩ работа в Ню Йорк, например, е увеличила значително вероятността консултантите да получат топ позиция. За разлика от тях обаче консултантите, локализирани в Хюстън или Вашингтон, имат по-малък шанс да се изкачат до върха на стълбицата.

На международно ниво Мумбай и Сингапур са градовете, които предлагат най-голям тласък напред, а Сао Пауло и Мадрид имат най-отрицателни ефекти в това отношение.

„Това може да се дължи отчасти на характера на индустриите, които преобладават в тези градове (индустрията на финансовите услуги, например, е по-йерархична отколкото тази на високите технологии), както и на по-високата концентрация на фирмени централи в тези региони“, пише Бергер.

Макар че всички фактори имат еднакво влияние върху кариерите и на мъжете, и на жените, жените все пак се нуждаят средно от три и половина години повече работен опит, за да имат същия шанс да станат изпълнителен директор.

Графиката по-долу от доклада Future of Jobs за 2016 г. на Световния икономически форум подчертава колко слабо са представени жените на управленски позиции, особено на ниво старши мениджър или главен изпълнителен директор.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Радина Колева

Последни новини

Коментари (5)

0
 
13
 
5
majnata до: bgMan
преди 3 месеца
И никаква съвест ! Пречи !
6
 
18
 
4
преди 3 месеца
Ако целиш върха на кариерната стълбица в България главното е - да знаеш как умно да плащаш подкупи без да те хванат и да покажеш добри способности да лъжеш, манипулираш и мамиш офцете.
1
 
13
 
3
преди 3 месеца
Какво е нужно ли?Хм... здраво дупе и дълъг сочен език!
2
 
48
 
2
преди 3 месеца
Според мене съвсем други неща са нужни. Освен амбиция, малко над средна интелигентност и прагматизъм, което трябва дори и средните мениджъри, за да стигне човек до върха трябва да има много добър "политически" нюх в организацията, в която работи.

Сиреч, трябва да предугажда на къде *** вятъра, къде са центровете на властта, как да се подмаже където тябва, но по един елегантен начин, че да не бие на очи. Ако е прекалено умен трябва да го крие, за да не събуди завист и несигурност. Не трябва да гони вятърни мелници и да е прекалено принципен. Но и не трябва да е прекалено безпринципен. Трябва да е безкрупулен и брутален, но да го прави по един супер префинен начин, така че да не бие на очи.

Изобщо сложно е... С много работа и упорит труд нищо не се постига освен да те затрупат с още повече задачи ;-)
9
 
9
 
1
преди 3 месеца
хахаха...по голяма гръдна обиколка и дебелоочие , справка Ангела Меркел.