IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безкешовите разплащания са все по-предпочитани

Над една трета от европейците и американците биха предпочели само електронните форми на разплащания

23:05 | 26.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над една трета от европейците и американците биха предпочели само електронните форми на разплащания, ако имаха избор, като най-малко 20% вече са минали почти изцяло на този вид плащания, сочи публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс.

Анкетата, която е направена в 13 европейски страни, САЩ и Австралия, установява също така, че на много места, където се използват предимно пари в брой, хората са сред най-големите ентусиасти за отказ от кеш.

Общо 34% от анкетираните в Европа и 38% в САЩ посочват, че биха желали да не използват пари в брой, според проучването на Ipsos и сайта eZonomics на банка ING.

В Европа 21 процента, а в САЩ 34 процента посочват, че вече рядко ползват пари в брой.

Разплащателните системи като безконтактните карти и плащането през молибните телефони имат вече толкова силно присъствие, че се превърнаха в политически въпрос в някои страни.

Привързаните към парите в брой германци например се безпокоят, че решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) постепенно да изтегли от обращение банкнотата от 500 евро до края на следващата година е опасно.

Германия е една от страните, в които най-много се използват парите в брой. Според проучването само 10% от германците заявяват, че рядко ползват кеш, спрямо например 33% и 35% съответно в Полша и Франция.

Проучването показва също така, че в страните, където се ползва най-много кеш, хората най-силно биха желали преминаването към безпарично разплащане. Само 19% от италианците посочват в анкетата, че рядко използват пари в брой, но 41% от тях казват, че биха желали да преминат към безкешови плащания. Подобна е тенденцията и в Турция, Румъния, Чехия, Испания и дори в Германия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Bobacho
преди 6 години
Войната срещу кеша е в разгара си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още