IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Гаранция за младежта“ ще финансира и самостоятелен бизнес на младежи

Трудови посредници от социалното министерство ще се занимават с младежката заетост по места

16:58 | 06.01.14 г. 7
„Гаранция за младежта“ ще финансира и самостоятелен бизнес на младежи

През 2014 година в социалната политика ще се работи приоритетно по увеличаване на младежката заетост и разкриването на работни места. Това заяви на среща с журналисти в централата на БСП зам.-председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова, съобщават от пресцентъра на левицата.

Нинова припомни, че на страната ни са отпуснати за 2014 година 100 млн. лева по инициативата „Гаранция за младежта“, които трябва да се усвоят за младежка заетост.

Тя допълни, че Министерството на труда и социалната политика е разработило две групи мерки, по които младите хора ще могат да се възползват от тези средства. Първата група мерки са са свързани с професионално, информационно, технологично обслужване и помощ за младите в регионалните служби на Министерството на труда и социалната политика. "От 1 януари специални служители се занимават само с младежката заетост по места – трудови посредници, правят анализ на младежката безработица в регионите, издирват младите безработни хора. Тоест държавата има вече активна роля, прави профил на тези млади хора и им помага да си намерят работа или да започнат своето чиракуване или стажуване", обясни Нинова.

Втората група мерки са с прагматичен характер - конкретно как да се финансира заетост на млади хора. Като пример за такава мярка Нинова посочи финансирането на самостоятелен бизнес на млади хора до 24-годишна възраст в България. "Промените в Кодекса на труда, които ще направим, гарантират финансирането на стажуването, чиракуването, поемането от страна на държавата на осигуровките на младите хора", поясни зам.-председателят на парламентарната група на „Коалиция за България“.

Целта е да се свърже образованието с икономиката и младите хора да работят по специалността, която са завършили, а българският бизнес да не чувства липса на професионално подготвени кадри.

Нинова обясни, че тези два типа мерки са били изпратени в Брюксел и по тях няма възражения.

Друга важна група закони, които ще залегнат в новия политически сезон, са свързани с антимонополното законодателство. Тя посочи, че веднага се започва работа по: Закона за обществените поръчки; Закона за защита на конкуренцията, където да се регламентират равнопоставени отношения между търговските вериги и българските производители; Закона за кредитните институции - всички въпроси по отношение на банките, кредитирането, потребителските кредити, извънбанковите кредити; Закона за горите и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

"Целта, която си поставяме с този антимонополен пакет, е създаването на условия за свободна, пазарна, равнопоставена конкуренция между малки и големи в България, големите да не "изяждат" малките и в резултат от тази конкуренция пазарни, но справедливи и поносими цени за потребителя. Крайната ни цел е българският потребител да почувства реално промяната от този антимонополен пакет", заключи Корнелия Нинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 10 години
хаххахха Абе някой тука виждал ли е младеж с образование и акъл без работа ? Кат се завърти за малко из родните фирмички и след 10 дена вече е на бригада я в щатите я в англия .От тия "младежи" дето са останали в Бг половината не могат да си напишат молбата за започване на работа пък видиш ли щели да им дават пари за бизнес .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Съгласен съм с аргументите, които си привел, просто моя опит и наблюдения сочат, че те са валидни за някаква част от всички възможни казуси. Известни са ми (бил съм свидетел на) случай, при които добра и работеща идея не може да си осигури финансиране в подходящия/оптималния момент, също съм бил свидетел на не един и два случая на стартиране на приличен бизнес от нулата със заем. Със сигурност може да се предявят всякакви претенции към нормативната рамка, по която работят такива програми, но това е технически момент, а принципния смисъла от подобен инструмент си остава валиден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ами тук бих поспорил. 1) Ако имаш бизнес идея, един от първите тестове дали тя е добра е , можеш ли да осигуриш инвестиции. Има фондове за рисково инвестиране има познати, приятели.. ако не можеш да навиеш никого да се захване с това, значи най-вероятно не става2) Това да започнеш от нулата бизнес със заем, според мен го има само в книгите така че свитото кредитиране не е фактор3) Всички тези фондове ще искат идеята ти да отговаря на някакви критерии а и да върнеш парите след това. Именно тук се корени това, което ме дразни. Ако имаме критерии за идея, веднага нещата се опорочават. Т.е. вече не става дума за търсене на финансиране за идея, а на търсене на идея за финансиране ( ако ме разбираш)И накрая, по тези проекти обикновено има абсурдни лимити като например финансиране от 5000 лева, с които общо взето офис не можеш да си наемеш. Както и да е, така виждам аз нещата, може и да не съм прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Когато някой е *** и/или мързелив, ако му даваш пари, само ще го направиш още по-мързелив.-------------------------------Според мен, такива политики не са лишени от смисъл (отделен въпрос е, колко ефективна е реализацията на една добра идея), най-малко по две причини:1.Колкото и да е умен/работлив един младеж, за да реализира някаква собствена бизнес-идея, в общия случай са му нужни пари. При кредитиране, което върви към замръзване, възможностите за банково финансиране са мн. ограничени, дори младежа да има адекватно обезпечение, което да предложи с/у заема (наличието/отсъствието на такива активи за обезпечение, също тр. да се отчита като ограничаващ фактор при стартирането на бизнес). Очевидно е, че подобни програми са добра алтернатива в обстановка и при обстоятелства, като днешните.2.Полза ще има и по линия на това, че тези средства ще са допълнително изхарчени пари в реалната икономика. Във фаза на стагнираща икономика, всяко допълнително потребление е добре дошло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Тук говорим за проблеми и програми на ЕС. T.e. това куца в целия ЕС според вас?Според мен това с "куцащото ни образование и възпитание" са абсолютни клишета.Имаше едно сатрирично изказване на времето, пред завършващите Йеил"....when I look before me, I do not see hundreds leaders in hundred industries! I see hundreds losers"http://***.satirewire.com/news/0006/satire-ellison.shtml
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Maria Hristova
преди 10 години
Кой ли седи зад тази програма? Нещата трябва да започнат да се променят още от началното училище. Изобщо доброто образование и квалификация яко ни куцат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Почвам да се дразня с тези "мерки за младежта". Един младеж, в конкуренция за дадено работно място винаги има предимството на младостта си. Когато някой е *** и/или мързелив, ако му даваш пари, само ще го направиш още по-мъзелив. Проблемът е във възпитанието на младежта и най-вече в това, че на младежта и е отнета свободата и вярата, че нещо може да се постигне без управляваната от дърти дебелаци бюрократична машина да те целуне по челото. И как ние решаваме това? Като даваме пари на бюрократичната машина и караме младежите още повече да и се покланят и още повече да чакат на нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още